‘Magnitsky-wet’ mag van Blok niet zo heten

De Haagse Stemming Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de woonplannen van Kajsa Ollongren. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De aanpak van mensenrechtenschenders valt slecht bij de initiatiefnemer. De Kamer vindt dat woonminister Ollongren te veel poldert. En FvD bouwt zijn eigen kartel.

OVER DE DODEN NIETS: Het beloofde Nederlandse voorstel om individuele mensenrechtenschenders in EU-verband aan te pakken is af. Maar de drijvende kracht achter dergelijke sanctieregimes - waarmee toegang tot de EU kan worden ontzegd en Europese bezittingen kunnen worden bevroren - is woedend. De Brits-Amerikaanse investeerder William Browder lobbyt wereldwijd voor wetgeving vernoemd naar zijn in een Russische cel doodgemartelde accountant Sergej Magnitsky en vond daarvoor steun van de Tweede Kamer. Stef Blok heeft nu echter een voorstel geschreven dat Rusland noch Magnitsky noemt. “Na het neerhalen van de MH17, de aanslag met chemische wapens in Salisbury, de inname van de Krim en Oost-Oekraïne, de cyberaanvallen tegen westerse regeringen, zou niemand Poetin cadeautjes moeten geven, de Nederlandse regering al helemaal niet”, aldus Browder in NRC.

WOONGEOUWEHOER: Het referendum schafte ze met gezwinde spoed af. Russische nepnieuwsbestrijding was haar grootste faux pas. Maar eigenlijk zouden we Kajsa Ollongren moeten kennen als de minister van Wonen, want op dat terrein ligt haar grootste opgave. Oplopende tekorten en prijzen, met name in de Randstad, maken dat dit kabinet in tijden van bouwvakkerschaarste enorm moet laten bouwen. Hoe doet zij het na een jaar, vroegen we ons bij NRC af. In de sector noemen ze haar “een revelatie ten opzichte van haar voorganger” Blok. Maar Kamerleden, met wie ze vandaag haar beleid bespreekt, zijn minder enthousiast over haar gepolder. “Niemand kan wonen en Ollongren ouwehoert alleen maar”, aldus Henk Nijboer (PvdA).

RECHTSHULPBEPERKING: Sander Dekker presenteerde vrijdag zijn langverwachte plannen voor de inperking van rechtshulp. Mensen met juridische problemen kunnen niet meer vanzelfsprekend rechtsbijstand krijgen. De formele reden is dat juridische procedures de problemen van mensen vaak niet oplossen, aldus de VVD-minister. De informele reden is dat hij de kosten van het huidige systeem de pan uit vindt rijzen. Dekker rekent erg op de zelfredzaamheid van burgers; dat ze hun probleem zelf oplossen of dat ze hun weg vinden door de hulpverlening die hij wél beschikbaar stelt.

KARTELAMBITIE: Van de Volkskrant-columnist naar kandidaat-Europarlementariër voor Forum voor Democratie. Dat zullen niet veel mensen Derk Jan Eppink nadoen. Maar niemand anders was dan ook medewerker van zowel PvdA’er Piet Dankert als VVD’er Frits Bolkestein, journalist voor NRC en Europarlementariër namens een ander land. Uit de bekendmaking van de kandidatenlijsten voor het Europarlement en de Eerste Kamer blijkt dat de spoeling bij FvD nog vrij dun is. Veel mensen op de lijst hebben al een baantje binnen de partij. Zes van de twaalf kandidaten voor het EP staan ook op de lijst voor de senaat. De nummer laatst is ook partijleider. Een tikje… kartellerig.

LIBERALE TERUGTOCHT: De opkomst van FvD, als die komend verkiezingsjaar doorzet, past in de trend van “kiezers die vinden dat hun wereld te groot is geworden”. Zij vormen, schrijft politiek columnist Tom-Jan Meeus, “een zodanige electorale kracht dat een liberale terugtocht, al is het tijdelijk, onvermijdelijk is”. Een terugtocht die - ondanks het nieuws dat de Franse president Macron zich aansluit bij ALDE - de VVD kan raken op het moment dat Rutte uit de Haagse politiek verdwijnt. Mocht hij dat overigens al deze kabinetsperiode doen, voor een baan in Brussel, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen, beloven CDA en D66.

QUOTE VAN DE DAG:

“Voor veel nabestaanden is die term (lijk) onnodig confronterend of kwetsend. Volgens D66 zou het beter zijn om het te hebben over ‘het lichaam van de overledene’.”

D66 wil de uitvaartwet uit 1869 aanpassen zodat mensen sneller of samen begraven, gecremeerd, geresomeerd, gecomposteerd of gecryomeerd kunnen worden. Daarbij moet ook de terminologie worden aangepast.