Elf roetpieten en één Zwarte Piet in eerste Sinterklaasjournaal

Zwarte Piet Eerder deze maand kwam abusievelijk in het nieuws dat het Sinterklaasjournaal verder zou gaan met louter roetpieten.

De nieuwe pieten in het Sinterklaasjournaal.
De nieuwe pieten in het Sinterklaasjournaal. NTR

De eerste vangst: maar liefst elf roetpieten. In het eerste Sinterklaasjournaal van dit jaar, maandagavond, kwamen aanvankelijk louter roetpieten in beeld. Het zijn tien nieuwe pieten en de Hoofdpiet – een novum: hij heeft een rossig snorretje. Ook nieuw: best veel vrouwen. Deze nieuwe pieten moeten nog een beetje wennen, dus ze halen de cadeaus uit de verpakking en ze moeten braken van zeeziekte. Dat terwijl de stoomboot nog in Spanje aan wal ligt. Dat is ook een punt van zorg, want de intocht is al zaterdag in Zaanstad.

Met de start van het tv-programma is het Sinterklaasseizoen geopend, met het bijbehorende Zwarte Piet-debat. Maandagochtend blokkeerden zo’n dertig anti-pietdemonstranten kort de loopbrug naar het Mediapark in Hilversum, uit protest tegen het Sinterklaasjournaal. Dinsdagochtend dient in Haarlem een kort geding van de activistische stichting Majority Perspective tegen omroep NTR, de Staat der Nederlanden, en nog wat partijen, om de intocht van Sinterklaas zaterdag te verhinderen.

Activisten streven naar afschaffing van de folkloristische figuur omdat het een racistische karikatuur zou zijn. Anderen verdedigen Zwarte Piet echter vurig als nationaal erfgoed. Omdat het Sinterklaasjournaal en de bijbehorende tv-intocht beeldbepalend zijn, is het programma in het midden van dit debat terechtgekomen. Om beide partijen tegemoet te komen, zitten er naast Zwarte Pieten ook roetpieten in het kinderprogramma. Dit stelt geen van beide partijen tevreden.

Lees ook: Nee, Zwarte Piet verdwijnt niet uit het Sinterklaasjournaal

Eerder deze maand kwam abusievelijk in het nieuws dat het Sinterklaasjournaal verder zou gaan met louter roetpieten. Dat hadden diverse media geconcludeerd uit een verklaring van omroep NTR, waarin het bestaande beleid van uiterst geleidelijke verandering werd uitgelegd. Later zorgde een NTR-woordvoerder voor extra verwarring door te stellen dat álle pieten in het programma roetpieten zijn, ook de zwarte. Het hangt ervan af hoe vaak ze door de schoorsteen zijn gegaan.

Om alvast te laten zien dat het ensemble ook dit jaar niet uit louter roetpieten bestaat, komt in de tweede scène Huispiet op, met een stofzuiger en een mop, om de rotzooi van de roetpieten op te ruimen. De Huispiet, een van de langst dienende pieten, is volledig zwart geschminkt, of eigenlijk donkerbruin.

Dit alles zegt nog niets, de tv-makers zetten de kijker graag op het verkeerde been. Voorspelling: Huispiet is niet alleen.