‘Infiltranten trainden terreurverdachten’

Wapeninstructie De politie heeft verdachten van het plannen van een aanslag kort voor hun arrestatie getraind op een vakantiepark, meldt RTL.

Vier van de zeven terreurverdachten die in september werden aangehouden, hebben met politie-infiltranten getraind in een vakantiepark in Limburg. Zij kregen wapeninstructies en pasten bomvesten. Dat meldde RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek en anonieme bronnen.

Eerder was al bekend dat de terreurgroep met de inzet van infiltranten was opgerold. Uit het onderzoek van RTL komen meer details naar voren. De training vond plaats op 27 september in een huisje van vakantiepark Weerterbergen, in Weert. Naast de vier verdachten waren twee undercoveragenten aanwezig, die de training verzorgden. Van tevoren was in het huisje afluisterapperatuur aangebracht, schrijft RTL.

De verdachten kregen handvuurwapens en instructies hoe ze deze moesten gebruiken. Er zou niet daadwerkelijk zijn geschoten en de wapens waren onklaar gemaakt. Ook waren er twee onklaar gemaakte kalasjnikovs in het huisje waarover de mannen uitleg kregen. De bomvesten die ze pasten, zouden leeg zijn geweest.

Toen de mannen dezelfde dag het vakantiepark met een busje en de onklaar gemaakte wapens verlieten, werden ze aangehouden door een antiterreurteam. De andere drie verdachten werden opgepakt in Arnhem. Ook deed de politie huiszoekingen in woningen in Arnhem, Huissen, Rotterdam en Vlaardingen.

Het Openbaar Ministerie meldde eerder al dat de groep vermoedelijk van plan was om met kalasjnikovs en bomvesten een aanslag te plegen op een evenement. Verder zouden ze een autobom tot ontploffing hebben willen brengen.

De terreurgoep zou gekeken hebben naar Pride Amsterdam als mogelijk doelwit, meldde RTL eerder. Dat plan zou volgens hoofdverdachte Hardi N. niet zijn uitgevoerd, omdat ze niet over de benodigde wapens beschikten.