‘Ik verdien genoeg voor ons allemaal’

Verdienen & Uitgeven Bernd Hietberg (38) is veearts en mede-eigenaar van een dierenartsenpraktijk. Daarnaast zit hij in de adviesraad van het ministerie van Landbouw. „Ik heb wel een volle agenda met al die werkzaamheden.”

Bob van der Vlist

IN

‘Ik doe eigenlijk allerlei verschillende dingen. Naast de praktijk, waarmee we ons richten op honden, katten en rundvee, begeleid ik studenten diergeneeskunde, zit ik in een stichting die de melkveehouderij in Drenthe onder de aandacht brengt, organiseer ik nascholing voor veeartsen in de provincie en zit ik in de adviesraad van het ministerie van Landbouw ter verbetering van de sector.

„Sommige mensen denken dat er van alles mis is in de melkveehouderij, dat de koeien er slecht bij lopen, maar dat is echt niet het geval. Net zoals bij mensen is het grootste deel gewoon gezond. Maar het kleine deel waarmee iets aan de hand is, dat komt dan onder de aandacht.

„Het is vooral belangrijk dat boeren de optimale voeding en verzorging geven aan hun koeien en de dieren vrij houden van infecties. Wij checken bij veel boeren elke twee weken hun veestapel. Dan bekijk je samen waar kleine dingetjes beter kunnen. Zo houd je de dieren gezond. Mijn streven is dat er nauwelijks naar de antibiotica wordt gegrepen.

„Omdat ik de dingen graag goed doe, heb ik met al die werkzaamheden wel een volle agenda. Ik werk per week zeker zo’n 50 uur. Omdat mijn vrouw een deeltijd studie toegepaste psychologie volgt, ben ik momenteel de kostwinner. Met 3.500 euro tot 3.700 netto per maand verdien ik wel genoeg voor ons allen om rond te komen.”

UIT

‘Doorgaans zijn we als gezin niet van veel dure dingen kopen en doen, maar ik investeer wel graag in kwaliteit. We eten graag speltbrood en dat is wat duurder dan normaal brood, maar het vult goed dus je hebt er niet veel van nodig. Kinderkleding is bij ons van goede kwaliteit, dan doe je er langer mee. En als het niet meer past kunnen we er een ander kind blij mee maken.

„Er zijn zoveel wegwerpspullen in onze maatschappij dat ik het goed vind om dingen te hergebruiken. Waarom zou je dat niet doen, als dingen nog gewoon goed zijn? Het is veel beter voor de wereld te recyclen. Zo krijgt onze zoon Raf een tweedehands skelter voor zijn vierde verjaardag, die hebben we voor 80 euro op Marktplaats gekocht. Een likje verf eroverheen en hij is weer als nieuw.

„Kort voor de geboorte van Raf werd ontdekt dat zijn onderste holle ader dicht zat. Het is een wonder dat hij het heeft overleefd. Nu alles weer goed is, wilden we dat vieren met iedereen die ons dierbaar is. Vorig jaar zijn mijn vrouw en ik als verrassing getrouwd, gewoon in een café-restaurant in Westerbork. Zonder witte jurk, gewoon in nette kleding. Daar gaat het ons helemaal niet om, we waren met z’n allen bij elkaar, daar hoeft niet een heel duur feest voor georganiseerd te worden. Uiteindelijk waren we 5.000 euro kwijt aan een heel bijzondere dag.”