Horst Seehofer vertrekt als partijvoorzitter CSU, blijft minister

Seehofer staat bekend als een uitgesproken criticus van Merkel en haar open immigratiebeleid.

Seehofer na een persconferentie in Berlijn.
Seehofer na een persconferentie in Berlijn. Foto John Macdougall/AFP

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer stapt op als partijvoorzitter van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Dit heeft hij maandag aan persbureau AP bevestigd nadat hij het nieuws zondag al deelde met zijn partijgenoten.

Zondag leek het erop dat Seehofer ook zijn ministerspost wilde opgeven. Maandag zei hij deze rol voorlopig aan te houden. “Ik ben de federale minister van Binnenlandse Zaken en ik zal deze rol blijven bekleden”, zei hij tegen AP. Zijn termijn loopt in principe tot 2021.

Lees ook: Horst Seehofer: altijd Merkels keiharde tegenspeler

Onder Seehofer behaalde de christendemocratische CSU, zusterpartij van Angela Merkels CDU, vorige maand de slechtste verkiezingsresultaten sinds 1950. De partij verloor haar absolute meerderheid in het Beierse parlement, ten gunste van De Groenen.

Seehofer staat bekend als een uitgesproken criticus van de bondskanselier. De afgelopen jaren liet hij zich meermaals met heftige bewoordingen uit over Merkel en haar open immigratiebeleid. In juli ontstond een regeringscrisis toen Seehofer en Merkel het hierover niet eens werden. Seehofer dreigde zijn ministerspost op te geven maar bleef toch aan na een compromis met de bondskanselier.