Hoger beroep ‘wraakvader’ Mario H. leidt tot aanzienlijk hogere straf

De rechtbank had hem veroordeeld tot tien maanden voor zware mishandeling met voorbedachten rade, maar volgens het hof is sprake van poging tot doodslag.

Het gerechtshof in Den Bosch.
Het gerechtshof in Den Bosch. Foto Remko de Waal/ANP

De vader die in januari 2017 een man aanviel die via internet had geprobeerd zijn dochter van 14 te verleiden, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf. De 53-jarige Mario H. uit Helmond (beter bekend als de wraakvader) is volgens het hof schuldig aan poging tot doodslag. De straf valt aanzienlijk hoger uit dan de tien maanden die H. in eerste aanleg kreeg voor zware mishandeling met voorbedachten rade.

H. sloeg het slachtoffer, de voor stalking tot gevangenisstraf en tbs veroordeelde Jack S. (49), hard op zijn hoofd en lichaam. S. liep daardoor onder meer twee gebroken onderarmen en sneeën in zijn hoofd en been op. Hij zegt nog altijd last te ondervinden van zijn verwondingen, angstaanvallen te hebben en te lijden aan geheugenverlies. Volgens het hof was er echter een reëel gevaar dat S. de aanval niet zou overleven. H. heeft dat risico aanvaard en zich daarmee schuldig gemaakt aan poging tot doodslag, oordeelt het hof.

S. had via internet contact gezocht met de dochter van H. Ook had hij bij haar moeder in de tuin chocola en bloemen voor haar achtergelaten. Al die tijd deed hij zich voor als jongen van 17. H. ging naar hem op zoek, en loofde onder meer een beloning uit voor tips die hem naar Jack S. zouden leiden. Hij wist uiteindelijk het adres van S. te achterhalen. Hij had weliswaar aan de politie laten weten dat hij naar S. op zoek was, maar bracht hen er niet van op de hoogte toen hij hem gevonden had.

Het hof denkt niet dat Mario H. vooraf van plan was om Jack S. te doden, maar dat hij “in zijn emotie” verder is gegaan dan hij van plan was. Zware mishandeling was volgens het hof echter wél het doel, en dat hij daarmee het recht in eigen hand heeft genomen maakt zijn daden “volstrekt onacceptabel”.

Volgens persbureau ANP heeft H. direct aangekondigd in cassatie te gaan.