Hamasstrijders en Israëlische officier gedood bij schietpartij in Gazastrook

Opleving geweld

Bij een operatie in het zuiden van Gaza zijn zondagnacht zeven Hamasstrijders en een Israëlische legerofficier omgekomen. Ook raakten zeker één Israëlische militair en zeven Palestijnen gewond. De Israëlische premier Netanyahu brak een bezoek aan Frankrijk er voor af.

De doden zouden zijn gevallen bij een schietpartij aan de grens tussen een Israëlische militaire eenheid en Hamasstrijders. Hamas, de beweging die de macht heeft in de Gazastrook, zei oorspronkelijk dat het om een gerichte actie ging om Nour Barak, een hoge Hamas-militair, te doden. Barak kwam om het leven. Volgens het Israëlische leger ging het echter om een operatie in de Gazastrook die bedoeld was om informatie te verzamelen.

Het geweld kwam op een moment dat Hamas en Israël met Egyptische bemiddeling dicht bij een overeenkomst leken over een langdurige wapenstilstand. De recentste oorlog in de Gazastrook was in 2014, maar het is vaak onrustig aan de grens sinds eind maart een serie protesten begon.

Afgelopen vrijdag liet Israël 15 miljoen dollar (13 miljoen euro) aan contanten door om achterstallige salarissen van ambtenaren in dienst van Hamas te betalen. Dit geld was afkomstig van Qatar, dat Hamas door de jaren heen heeft gesteund.

Netanyahu voert maandag overleg met de militaire staf. De eerste indicaties suggereren echter dat noch Israël, noch Hamas op escalatie uit is.