Familie zoekt koper voor winkelketen Blokker

Retail De detailhandelsfamilie Blokker doet na andere winkelketens nu ook het vlaggenschip in de verkoop: de Blokkerwinkels zelf.

De familie Blokker is op zoek naar een koper voor de gelijknamige winkelketen. Dat bevestigt president-commissaris Michiel Witteveen maandag na berichtgeving in Het Financieele Dagblad (FD). Andere dochterbedrijven van Blokker Holding, waaronder Leen Bakker en Intertoys, werden eerder al verkocht.

Volgens Witteveen kan een nieuwe eigenaar een „frisse wind” meebrengen. Blokker, 122 jaar gemanaged vanuit een „familieoptiek”, heeft het al jaren financieel moeilijk.

Directeur Ludo Bijvoet zei eerder tegen NRC dat het „een paar jaar” zal duren voor het bedrijf er weer bovenop is. Witteveen had dat vertrouwen ook, zei hij in hetzelfde interview. Dat het bedrijf niet net als warenhuisketen V&D failliet zou gaan, schreef hij toen expliciteit toe aan het feit dat Blokker in familiehanden is. „V&D was eigendom van private equity toen het failliet ging. Blokker is een familiebedrijf. Dat kun je echt niet vergelijken.”

Witteveen laat nu telefonisch weten dat het vooralsnog gaat om „aftastende gesprekken met derden”. Het FD meldt dat in ieder geval gesproken is met de Nederlandse private-equity-investeerders Parcom en Waterland. Niemand bevestigt dat formeel. Witteveen sluit niet uit dat het bedrijf in buitenlandse handen komt – de nationaliteit van de koper noemt hij „niet van belang”.

Een nieuwe koper neemt geen schulden over bij de bank. Blokker kan volgens lopende afspraken tot 485 miljoen euro lenen van de familie-eigenaren: Ab Blokker en Els Blokker, de weduwe van diens broer Jaap. De schuld, volgens het FD minimaal 150 miljoen euro, wordt bij verkoop mogelijk kwijtgescholden.

In 2014 boekte Blokker Holding, waar ook de andere winkelketens onder vielen, voor het eerst verlies. Vorig jaar werd een dieptepunt bereikt: 344 miljoen euro in het rood. Dat jaar werd besloten alle dochters te koop te zetten, behalve de Blokkerwinkels. Wel werden er honderd gesloten en werden de andere filialen verbouwd. De eerste helft van dit jaar steeg de omzet weer, maar het niveau van enkele jaren geleden is volgens topman Bijvoet „nog lang niet” bereikt.

Buiten Blokker Holding zijn Ab en Els Blokker eigenaar van de internationale winkelketen Casa, dat dit jaar zijn eerste winkels in Nederland opende. Casa staat niet te koop.