Familie is nu ook bereid Blokker-winkels te verkopen

Eerder werden onder meer de dochterondernemingen Leen Bakker en Intertoys verkocht. Er wordt nu ook gesproken over de verkoop van het vlaggenschip.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ANP

De familie Blokker is op zoek naar een koper voor de gelijknamige winkelketen. Dat bevestigt president-commissaris Michiel Witteveen maandag aan NRC na berichtgeving van FD. Andere dochterbedrijven van Blokker Holding, waaronder Leen Bakker en Intertoys, werden eerder al verkocht.

“Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in”, zegt Witteveen tegen FD. In een telefonische toelichting zegt hij dat een nieuwe eigenaar een “frisse wind” kan meebrengen.

Blokker heeft het al jaren financieel moeilijk. In een interview in NRC zei directeur Ludo Bijvoet van Blokker eerder dat het “een paar jaar” zal duren voor het bedrijf er weer bovenop is. President-commissiaris Witteveen is er wel van overtuigd dát Blokker er weer bovenop zal komen, zei hij eerder in hetzelfde interview, en niet net als warenhuisketen V&D failliet zal gaan. Als reden noemde hij toen expliciteit het feit dat Blokker in familiehanden is. “V&D was eigendom van private equity toen het failliet ging. Blokker is een familiebedrijf. Dat kun je echt niet vergelijken.”

Onderhandelingen

Witteveen laat nu aan de telefoon weten dat het vooralsnog gaat om “aftastende gesprekken met derden”. FD meldt op basis van bronnen dat in ieder geval gesproken is met de Nederlandse private-equity-investeerders Parcom en Waterland. Formeel wordt dat door niemand bevestigd. Witteveen sluit ook niet uit dat het bedrijf in buitenlandse handen komt - de nationaliteit van de koper noemt hij “niet van belang”.

Een nieuwe koper neemt geen schulden over bij de bank. Blokker kan volgens lopende afspraken tot 485 miljoen euro lenen van de familie-eigenaren: Ab Blokker en Els Blokker, de weduwe van diens broer Jaap. De schuld, volgens het FD minimaal 150 miljoen euro, wordt bij verkoop mogelijk kwijtgescholden.

Lees ook dit interview met Witteveen en Bijvoet: ‘We gaan Blokker weer wat huiselijker maken’

Verlies

In 2014 boekte Blokker Holding, waar ook de andere winkelketens onder vielen, na tientallen jaren winst voor het eerst verlies. Vorig jaar werd een dieptepunt bereikt: 344 miljoen euro in het rood.

Vorig jaar werd besloten alle dochterbedrijven van Blokker Holding te koop te zetten, behalve de Blokker-winkels - het bedrijf “waar het in 1896 allemaal mee begon”, zo vermeldde het persbericht destijds. Wel werden honderd Blokker-winkels gesloten en de overgebleven filialen werden verbouwd. Dat alles is tot nu toe ontoereikend gebleken om het tij radicaal te keren. De eerste helft van dit jaar steeg wel de omzet weer, maar op het niveau van enkele jaren geleden kwam de winkel volgens topman Ludo Bijvoet “nog lang niet”.

Buiten Blokker Holding zijn Ab en Els Blokker ook eigenaar van de internationale winkelketen Casa, waar spullen voor in huis te koop zijn. Het van oorsprong Belgische Casa zat al met 500 winkels in acht Europese landen, maar nog niet in Nederland. Eerder dit jaar zijn de eerste Casa-winkels in Nederland geopend. Witteveen benadrukt aan de telefoon dat Casa “niet te koop staat”.

Correctie (12 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond de voornaam van Ab (Albert) Blokker abusievelijk vermeld als Ad.