Einde aan Canadese zuivelimportquota

De nieuwe vrijhandelsdeal USMCA die vorige maand gesloten werd, moet de Canadese zuivelmarkt meer openen voor Amerikanen. Trump sprak bij presentatie van het akkoord van een „grote overwinning”.

Fotograaf Oliver Doyle portretteerde een aantal zuivelboerderijen in de kleine Amerikaanse staat Rhode Island. Veel van deze bedrijven gaan van vader op zoon over en blijven zo generaties lang binnen de familie.
Fotograaf Oliver Doyle portretteerde een aantal zuivelboerderijen in de kleine Amerikaanse staat Rhode Island. Veel van deze bedrijven gaan van vader op zoon over en blijven zo generaties lang binnen de familie. Foto’s Oliver Doyle/Reuters

Het was een van de heikele punten in onderhandelingen tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico over vernieuwing van vrijhandelsverdrag Nafta: de toegang tot de Canadese zuivelmarkt. Ruim een jaar lang probeerden de Amerikanen, onder meer via het dreigen met importtarieven op Canadese auto’s, de buurmarkt open te breken. De strikte Canadese importquota op zuivel waren hen een doorn in het oog.

Het oorspronkelijke Nafta-verdrag uit 1994 zorgde juist voor het verdwijnen van importtarieven tussen de drie landen, maar niet voor de zuivelmarkt. Werden er in een jaar in Canada meer melkproducten ingevoerd dan de quota, dan wachtte een land importheffingen van 200 tot 300 procent. Ook over andere buitenlandse protectiemaatregelen werd door Amerikaanse zuivelboeren geklaagd. Zo zijn de Chinese en Mexicaanse markt moeilijker toegankelijk voor de Amerikaanse agrariërs in reactie op het handelsbeleid van president Donald Trump.

Foto Oliver Doyle/Reuters
Foto Oliver Doyle/Reuters

Nieuwe vrijhandelsdeal

De nieuwe vrijhandelsdeal USMCA die vorige maand gesloten werd, moet de Canadese zuivelmarkt meer openen voor Amerikanen. Trump sprak bij presentatie van het akkoord dan ook van een „grote overwinning”: de Canadezen beloofden meer Amerikaanse zuivelproducten toe te laten. Het zou volgens Trump leiden tot „meer exportopties”. De Canadese agrariërs waren daarentegen boos: de nieuwe concurrentie zou hen honderden miljoenen dollars aan inkomsten gaan schelen.

Hoe groot de ‘overwinning’ is, valt nog maar te bezien. Slechts een klein deel - zo’n 3,6 procent - van de Canadese zuivelmarkt wordt na het tekenen van het nieuwe handelsverdrag op 30 november opengesteld voor Amerikaanse import. Op de totale handelsbalans maakt de zuivelhandel slechts een klein deel uit. Canada is na China weliswaar de tweede handelspartner van de VS op dit gebied, maar de importwaarde van auto’s en auto-onderdelen vormen is veel groter.

Lees ook het profiel over minister Chrystia Freeland, die de onderhandelingen over de deal voerde namens Canada: Vechter voor vrijhandel in het tijdperk Trump