Duitsland

‘Horst Seehofer wil opstappen als partijleider CSU en als minister’

Een maand na de desastreuze verkiezingsuitslag in Beieren heeft CSU-partijleider Horst Seehofer zondagavond zijn aftreden als partijchef aangekondigd. De 69-jarige minister van Binnenlandse Zaken in de Bondsregering wil ook voor het einde van de huidige regeerperiode, in 2021, zijn ministerschap opgeven. Dat melden Duitse media. Seehofer zou deze week een verklaring afleggen. Hij liet dit zondagavond in de partijtop weten. Seehofer stond onder zware druk van de partij. Als gedoodverfd opvolger als partijchef geldt de Beierse minister-president Markus Söder. De CSU verloor bij de verkiezingen de absolute meerderheid. Vorige maand kondigde ook bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische zusterpartij CDU haar aftreden als partijchef aan na teleurstellende deelstaatverkiezingen. (NRC)