Drie militairen vervolgd om dodelijke duikoefening

Een 23-jarige matroos kwam tijdens een duik in 2015 om het leven. De drie militairen zouden tijdens de oefening onvoldoende contact hebben gehouden.

De Spaanse Water op Curaçao. Een 23-jarige matroos kwam in 2015 in de Caracasbaai om het leven tijdens een duikoefening. Het OM gaat drie militairen vervolgen voor het overtreden van dienstvoorschriften.
De Spaanse Water op Curaçao. Een 23-jarige matroos kwam in 2015 in de Caracasbaai om het leven tijdens een duikoefening. Het OM gaat drie militairen vervolgen voor het overtreden van dienstvoorschriften. Foto Getty Images

Het Openbaar Ministerie gaat drie militairen vervolgen voor een duikongeluk in november 2015 waarbij een 23-jarige matroos in Curaçao om het leven kwam. Dat laat het OM maandag weten. Volgens het OM hebben de drie “dienstvoorschriften overtreden waardoor er een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan”. Het gaat om een 49-jarige vrouw, een 51-jarige man en een 44-jarige man.

De matroos kwam tijdens een mijnenbestrijdingsoefening in de Caracasbaai op Curaçao om het leven. Ze maakte een duik naar veertig meter toen ze liet weten dat er water in haar masker liep. Hierna viel de spraakcommunicatie uit. Er werd besloten over te gaan op communicatie via de seinlijn. Aan het einde van de duiktijd reageerde de matroos niet meer en is begonnen met een reddingsactie.

Contact

Het OM verwijt de drie verdachten dat ze de oefening niet hebben gestaakt nadat de spraakcommunicatie was weggevallen, terwijl dit volgens het dienstvoorschrift wel had moeten gebeuren. Ook zouden ze onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker.

Defensie concludeerde in juni na een intern onderzoek dat er fouten waren gemaakt in de voorbereiding van de oefening. Hoewel de onderzoekers geen eenduidige oorzaak konden vinden voor het ongeval hebben de gemaakte fouten “de kans op het ongeval onnodig vergroot”. Zo had de oefening geen structuur en opbouw, was de matroos onvoldoende voorbereid en begon ze de moeilijke duik met “een niet gebruiksklaar duiksysteem”. Ook was de leiding zich “pas op een laat moment bewust van de levensgevaarlijke situatie onder water” toen de matroos in de problemen was gekomen omdat de communicatie was weggevallen.