Doden bij Israëlische bombardementen Gaza na raketaanvallen

Vanuit Gaza zijn maandag tientallen raketten afgevuurd op Israëlische doelen. Israël reageerde met luchtaanvallen.

Rookpluimen in de Gazastrook na bombardementen van de Israëlische luchtmacht in reactie op de raketaanvallen vanuit Gaza.
Rookpluimen in de Gazastrook na bombardementen van de Israëlische luchtmacht in reactie op de raketaanvallen vanuit Gaza. Foto Said Khatib/AFP

Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn maandag zeker twee doden en drie gewonden gevallen. De luchtaanvallen volgen op grootschalige raketbeschietingen vanuit Gaza op Israëlische doelen. Voor zover tot nu toe bekend raakten daarbij zes mensen gewond.

De verantwoordelijkheid voor de afgevuurde raketten is gezamenlijk opgeëist door Hamas en strijdgroep Islamitische Jihad, schrijft persbureau AP. De aanvallen over en weer komen een dag nadat zeven Hamasstrijders werden gedood in een vuurgevecht met een Israëlische militaire eenheid, waarbij ook een Israëlische legerofficier omkwam. Aanleiding voor die schietpartij was een militaire operatie van het Israëlische leger in het zuiden van de Gazastrook – volgens Israël om informatie te verzamelen, volgens Hamas om een van hun leiders te doden.

Lees ook: Zeker acht doden na plotselinge actie Israël in Gaza

Terreurdoelen

In reactie op de raketaanvallen van maandag begon de Israëlische luchtmacht met het uitvoeren van de bombardementen op de Gazastrook. Een legerwoordvoerder zegt tegen AP dat die gericht zijn op “terreurdoelen”. Het is onduidelijk of de twee doden die daarbij tot nu toe vielen burgers waren of militanten.

Ook een tv-station van Hamas was doelwit van de bombardementen. Het is nog onbekend of daar slachtoffers bij gevallen zijn.

Het Israëlische leger meldt dat maandag tot wel tachtig raketten vanuit Gaza op Zuid-Israëlische doelen zijn afgevuurd. Veel daarvan werden onderschept door het raketafweersysteem. Door het zuiden van het land klinken sirenes, meldt AP.

Een woordvoerder van Islamitische Jihad zegt tegen het persbureau dat de raketten zijn afgevuurd “zodat de bezetters en degenen die hen steunen weten dat de levens van onze zonen een prijs hebben”.