Den Haag haalt ‘groot aantal’ ambassademedewerkers uit Pakistan

Sinds Asia Bibi begin november werd vrijgesproken van blasfemie is het onrustig in Pakistan. De ambassademedewerkers zouden te maken hebben met doodsbedreigingen.

Op de straten van Peshawar wordt gedemonstreerd tegen de vrijspraak van Asia Bibi.
Op de straten van Peshawar wordt gedemonstreerd tegen de vrijspraak van Asia Bibi. Foto Bilawal Arbab/EPA

Den Haag heeft “een groot aantal” personeelsleden van de ambassade in Islamabad teruggehaald na doodsbedreigingen aan het adres van Nederlandse diplomaten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) maandag gezegd in Brussel. Volgens Blok was de veiligheid van de medewerkers in het geding.

Hoeveel Nederlandse ambassademedewerkers precies naar huis zijn gehaald, wil een woordvoerder van minister Blok niet vertellen. Ook is onduidelijk welke functies zij binnen de ambassade bekleden. Blok benadrukte maandag dat er nog wel medewerkers aanwezig zijn op de ambassade in Islamabad.

Lees ook: Ook na vrijspraak laat Pakistan niet los

Asia Bibi

De bedreigingen zouden te maken hebben met Asia Bibi, de christelijke vrouw die onlangs door het Pakistaanse Hooggerechtshof werd vrijgesproken van godslastering. Radicaal islamitische Pakistanen hebben met hevige protesten gereageerd op de vrijspraak. Bibi’s advocaat vluchtte na doodsbedreigingen naar Nederland.

Bibi werd in 2010 ter dood veroordeeld voor blasfemie omdat ze “denigrerende opmerkingen” over profeet Mohammed zou hebben gemaakt. De vrouw heeft dit altijd ontkend en werd begin november vrijgesproken door het Hooggerechtshof. Hierna wilde zij haar geboorteland verlaten, maar ze werd tegengehouden door de autoriteiten omdat haar hoger beroep nog moet worden herzien.

Bibi verblijft voor zover bekend nog altijd in Pakistan. Haar echtgenoot heeft inmiddels asiel aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk en de internationale gemeenschap gevraagd zijn familie in Pakistan te helpen.