Crowdfunding levert 164.000 euro op voor veroordeelde ‘blokkeerfriezen’

Jenny Douwes en haar medestanders hebben ruim 164.000 euro om te besteden aan een hoger beroep. Dat geld heeft een voorstander van de zogenoemde blokkeerfriezen in twee dagen tijd via crowdfunding ingezameld.

Douwes wierp vorig jaar met tientallen anderen een snelwegblokkade op, om te voorkomen dat anti-Zwarte Piet-demonstranten bij de Sinterklaasintocht in Dokkum aankwamen. Vrijdag werden 34 van hen veroordeeld tot taakstraffen tot 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Volgens Robin van Prattenburg, die het initatief nam om geld in te zamelen, zijn de straffen te fors. Hij zegt te begrijpen waarom de Friezen veroordeeld zijn, maar vindt dat ze „veel te hard zijn aangepakt”.

Volgens Van Prattenburg laat de hoogte van het opgehaalde bedrag zien dat „veel Nederlanders achter de actie van de blokkeerfriezen staan”. Op de site van de actie loven donateurs – sommigen gaven honderden euro’s – de blokkeerfriezen en worden de rechters fel bekritiseerd.

Het geld is bestemd voor de juridische kosten van het hoger beroep. Van Prattenburg zegt dat hij nog niet heeft overlegd met Jenny Douwes en de andere veroordeelden wat er moet gebeuren met het geld dat overblijft. Het is onbekend hoeveel blokkeerfriezen in hoger beroep zullen gaan. (NRC)