Conflict over koopzondag in Gronings winkelcentrum voorbij

Winkeliers van winkelcentrum de Paddepoel hoeven niet meer verplicht elke koopzondag open te zijn.

De Vereniging van Eigenaren wilde dat alle winkels op koopzondagen open waren, maar veel winkeliers zagen dat niet zitten.
De Vereniging van Eigenaren wilde dat alle winkels op koopzondagen open waren, maar veel winkeliers zagen dat niet zitten. Foto Kees van de Veen

Het conflict over koopzondagen in het Groningse winkelcentrum de Paddepoel is voorbij. De winkeliers kregen eerder al van de Vereniging van Eigenaren (vve) toestemming om niet meer verplicht open te zijn op de maandelijkse koopzondag. Maandag zijn ook de boetes die de vve de winkeluitbaters had opgelegd, en die opliepen tot 40.000 euro, kwijtgescholden. Dat melden RTV Noord en Dagblad van het Noorden.

Het gesloten compromis is dat de winkeliers voortaan zelf een zondag mogen kiezen waarop ze open zijn. Op de donderdagavond, ook een pijnpunt, mogen ze tot 20.00 uur openblijven. Eerder mochten ze niet voor 21.00 uur de deuren sluiten.

Het geschil, dat al sinds 2014 liep, draaide om de verplichting van de vve dat de winkeliers op koopzondagen open moeten zijn. De eigenaren wilden hiermee bereiken dat het winkelcentrum eenheid uitstraalt. Wie dat niet deed, kreeg een boete.

Lees ook deze reportage: Dicht op koopzondag? Boete!

Boete van tafel

Winkeliers ageerden tegen de oekaze van de vve. Het openhouden van de winkels op zondag zou niet rendabel zijn, zeiden sommigen van hen. Bij een fietshandel was de boete opgelopen tot 40.000 euro. Ook die lijkt nu van tafel. Ondernemers die al een boete hadden betaald, volgens Dagblad van het Noorden waren dat er twee, krijgen het geldbedrag terug.