CBS

In 2017 meer huishoudens met minder geld: 599.000 in totaal

Het aantal huishoudens onder de lage-inkomensgrens is vorig jaar met 4,5 procent gestegen tot 599.000. In 2016 vielen van de 7,3 miljoen huishoudens nog 572.000 onder deze grens. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Doordat meer huishoudens onder de lage-inkomensgrens vallen, neemt ook het aantal huishoudens waarvoor armoede dreigt toe: van 7,9 naar 8,2 procent. Volgens het CBS komt die stijging met name door Syrische vluchtelingen, die in Nederland een verblijfsvergunning ontvingen en vaak afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Zij mogen van de wet pas werken als ze een taaltoets hebben gehaald. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt in een raming dat dit jaar het aantal huishoudens onder de lage-inkomensgrens gelijk blijft, en in 2019 daalt met 7,5 procent. (NRC)