Borussia Dortmund slaat aanval van Bayern af in spektakelduel

Duitsland Regerend landskampioen Bayern München verloor zaterdagavond de topper in de Bundesliga tegen Borussia Dortmund: 3-2.

Paco Alcacer (9) van Dortmund
Paco Alcacer (9) van Dortmund Foto Martin Meissner/AP

Vier wedstrijden verloor Bayern München in het vorige Bundesliga-seizoen, dat de machtige Zuid-Duitse club afsloot met een straatlengte voorsprong (21 punten) op nummer twee Schalke 04. De zesde landstitel op rij was een feit.

In het nieuwe seizoen is alles anders. Zaterdagavond, in een kolkend Signal Iduna Park in Dortmund, ging de miljoenenploeg uit Beieren al voor de derde keer in elf wedstrijden onderuit. Onder meer dankzij twee doelpunten van Marco Reus sloeg Borussia Dortmund, de nog ongeslagen lijstaanvoerder van dit moment, de aanval van Bayern München af. Het gat tussen Bayern en Borussia, de enige club in Duitsland die de afgelopen jaren nog enigszins kon concurreren met de Rekordmeister, is daardoor vergroot tot zeven punten.

Het zal de discussies rond Bayern-trainer Niko Kovac opnieuw doen oplaaien. „We hebben een fantastische wedstrijd gezien van twee goede ploegen”, zei Kovac zaterdag. De vraag is hoeveel geduld het bestuur van Bayern nog heeft met de 47-jarige Kroaat, die bezig is aan zijn eerste seizoen in München.

Robert Lewandowski bracht Bayern München tot twee keer toe op voorsprong. De Poolse spits voetbalt graag tegen zijn oude club en heeft nu twaalf keer gescoord in negen duels met Borussia Dortmund. Reus bracht Dortmund twee keer langszij. Invaller Paco Alcácer tekende voor de winnende treffer van de thuisploeg. De Spaanse spits, die bij FC Barcelona niet uit de verf kwam, heeft al acht keer gescoord in de Bundesliga, waarvan zeven keer als invaller.

Bayern heeft na elf duels pas twintig punten. De laatste keer dat de club zo slecht begon aan het seizoen, was in 2010-2011. Onder trainer Louis van Gaal stond Bayern toen na elf wedstrijden op zestien punten. Borussia Mönchengladbach is voorlopig de voornaamste uitdager van Dortmund. De club won bij Werder Bremen met 3-1, dankzij een hattrick van Alassane Pléa.