Bijtincidenten

Minister Schouten werkt aan nieuwe lijst ‘hoogrisicohonden’

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) werkt aan een nieuwe lijst met zogeheten hoogrisicohonden en een registratiesysteem voor bijtincidenten. Daarmee moet duidelijker worden wat de oorzaak is van bepaalde incidenten en of voor individuele dieren een fokverbod of sterilisatieplicht moet gelden. Dat schrijft ze in een Kamerbrief van vrijdag. De lijst wordt eind 2018 gepresenteerd, in 2019 beginnen gemeenten en de politie met de eerste testrondes voor de registratie van bijtincidenten. De minister wil „goed inzicht verkrijgen in welke hondenrassen en typen bijtincidenten veroorzaken”. De plannen vallen binnen een bredere aanpak van potentieel gevaarlijke honden, waaronder nu onder meer pitbulls vallen. De nieuwe lijst moet helpen bij het nemen van preventieve maatregelen. (NRC)