Atoomagentschap: Iran houdt zich aan afspraken

Volgens een diplomaat houdt Iran zich ondanks de verzwaarde Amerikaanse sancties nog steeds aan de afspraken uit 2015.

Het internationale atoomagenschap IAEA constateerde geen schendingen van de Iran-deal, blijkt uit een vertrouwelijk rapport.
Het internationale atoomagenschap IAEA constateerde geen schendingen van de Iran-deal, blijkt uit een vertrouwelijk rapport. Foto Alex Haladi/AFP

Het internationale atoomagentschap IAEA heeft ook vorig kwartaal geen schendingen geconstateerd van de Iran-deal. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van een vertrouwelijk rapport van de atoomwaakhond.

Het IAEA schrijft in het rapport dat alle te inspecteren locaties in Iran zonder problemen bezocht konden worden en dat de hoeveelheden zwaar water en uranium niet groter waren dan overeengekomen.

Lees ook: Nieuwe oliesancties VS zijn risico voor Iran én voor de wereldeconomie

De Iran-deal, formeel het Joint Comprehensive Plan of Action, diende te voorkomen dat Iran atoomwapens zou ontwikkelen. Het Iraanse atoomprogramma zou gemonitord worden door de IAEA en alleen civiele doeleinden hebben. De deelnemende landen, naast de VS en Iran, Frankrijk, China, Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland, spraken af dat sancties gericht op het nucleaire programma gefaseerd werden opgeheven.

Deze deal staat onder druk sinds de Verenigde Staten in mei dit jaar eenzijdig de deal opzegden. President Trump noemde het internationale akkoord, dat tot stand kwam onder zijn voorganger Obama, steevast “de slechtste deal ooit”. Ook hield Iran zich niet aan de afspraken en werkte het land in het geheim aan atoomwapens, meende Trump.

Crisis

Na het opzeggen van het akkoord herstelden de VS hun sancties die Iran in een economische crisis stortten. Begin november verzwaarde Trump de sancties verder door ook de import van Iraanse olie aan banden te leggen. De Verenigde Staten eisen onder meer dat Iran het gehele atoomprogramma staakt. Een topdiplomaat zegt tegen Reuters dat “er geen aanwijzingen zijn dat de Iraanse medewerking en houding veranderd is” sinds het verzwaren van de sancties.

Internationale bedrijven en organisaties die zich niet houden aan de nieuwe sancties kunnen rekenen op Amerikaanse strafmaatregelen, waarschuwde president Trump eerder. De overige deelnemende landen, die tevreden zijn over de afspraken en de Iraanse naleving daarvan, proberen de deal te redden. De Europese Unie beraadt zich op stappen om bedrijven te beschermen tegen de Amerikaanse sancties.

In augustus constateerde het atoomagentschap ook dat Iran zich aan de afspraken hield.

Lees ook: VN-hof: sancties VS tegen Iran mogen humanitaire hulp niet raken