31 doden en meer dan 200 vermisten door bosbranden Californië

De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen en president Trump om financiële hulp gevraagd.

Brandweermannen proberen de bosbranden te blussen in het zuiden van de staat die de naam Woolsey Fire hebben gekregen.
Brandweermannen proberen de bosbranden te blussen in het zuiden van de staat die de naam Woolsey Fire hebben gekregen. Foto Eric Thayer/Reuters

Het dodental als gevolg van de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië is maandag opgelopen tot 31. Ook worden nog 228 mensen vermist. Dat meldt persbureau AP. De noodtoestand is uitgeroepen in de staat.

De meeste slachtoffers vielen in het noorden van Californië, in de omgeving van het stadje Paradise. Hier kwamen zeker 29 mensen om het leven. Het stadje is bijna volledig verwoest. Tien onderzoeksteams zijn bezig de slachtoffers te identificeren. De branden in dit deel van de staat hebben de naam Camp Fire gekregen.

Twee slachtoffers vielen in het zuiden van de staat, in de buurt van Malibu. De branden, die Woolsey Fire worden genoemd, omvatten bijna 30.000 hectare en verwoestte zeker 177 huizen.

Zeker 150.000 mensen moesten hun huis ontvluchten. In totaal werken meer dan 8.000 brandweermannen aan het blussen van de branden. Ruimteorganisatie NASA deelde satellietbeelden waarop de branden bij het stadje Paradise te zien zijn.

Twitter avatar NASA NASA From the vantage point of our @NASAEarth satellites in space, the fast-moving #CampFire threatening several towns in California can be in seen in natural color. Take a closer look at this image of #CaliforniaFires: https://t.co/ywQk1Lzo0K https://t.co/0U5nLwqhrJ

Noodtoestand

De gouverneur van Californië Jerry Brown heeft de noodtoestand uitgeroepen en vroeg tijdens een persconferentie president Donald Trump om financiële steun. “Het is tijd om de handen ineen te slaan en ons samen door deze tragedie te worstelen.” Trump zei zaterdag dat het slechte bosbeheer in de staat de oorzaak is voor de branden. Brown reageerde hierop tijdens de persconferentie en benadrukte dat de hevige bosbranden konden ontstaan door de toenemende droogte en warmte als gevolg van klimaatverandering.

“Zij die dat ontkennen dragen zeker bij aan de tragedies die we nu zien en die we zullen blijven zien.”

Trump heeft in het verleden klimaatverandering afgedaan als een hoax uit China en gelooft niet dat menselijk handelen ten grondslag ligt aan het veranderde klimaat.