2001: A Space Odyssey

De stem van Kubrick-computer HAL 9000 leeft niet meer

De Canadese acteur Douglas Rain, bekend als de stem van de kwaadaardige supercomputer HAL 9000 in de film 2001: A Space Odyssey is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een door Rain opgericht theatergezelschap bekendgemaakt, melden Canadese media. Rain was als acteur vooral te zien op het toneel, hij werd genomineerd voor de Tony Award. Bij het grote publiek verwierf Rain zijn faam in de rol van de kalme stem van computer HAL 9000 in 2001: A Space Odyssey, de science-fictionfilm van Stanley Kubrick. Zijn vertolking gaf een angstaanjagend randje aan het personage van de hyperintelligente boordcomputer, die de systemen van het ruimteschip Discovery One beheert en een koelbloedige moordenaar wordt als hij ontdekt dat de astronauten hem willen uitzetten. (NRC)