Zeker zestig doden bij gevechten Jemen

Rebellen en pro-regeringstroepen zijn in een hevige strijd verwikkeld om de havenstad Hodeida.

Jemenitische pro-regeringstroepen in kuststad Hodeida.
Jemenitische pro-regeringstroepen in kuststad Hodeida. Foto AFP/Stringer

Bij gevechten in Jemen om de westelijke havenstad Hodeida zijn sinds zaterdagochtend zeker 61 doden gevallen. Ruim tweederde van de slachtoffers viel aan de kant van de Houthi-rebellen, meldt AFP.

Al vijf maanden proberen door Saoedi-Arabië gesteunde pro-regeringstroepen Hodeida te veroveren op de Houthi’s. Die gevechten zijn sinds 1 november heviger geworden, met zeker vierhonderd doden aan beide kanten tot gevolg. Hodeida is de belangrijkste invoerhaven van het land en daarom van strategisch belang.

Het aantal slachtoffers in de afgelopen 24 uur ligt volgens AFP vermoedelijk hoger dan de tot nu toe gemelde 61. Tientallen gewonde Houthi-rebellen zijn overgebracht naar provincie Ibb en hoofdstad Sana’a om daar verzorgd te worden.

Lees ook dit stuk van onze correspondent Gert Van Langendonck: Is er nog een sprankje hoop voor Jemen?

In Jemen woedt sinds 2015 een vernietigende burgeroorlog die al tienduizenden mensen het leven kostte. De strijd begon toen shi’itische Houthi-rebellen de zittende president Abdurabu Mansour Hadi verdreven en Sana’a bezetten. Een aantal soennitische landen met als voortrekker Saoedi-Arabië probeerden de rebellen met bombardementen terug te dringen, met weinig succes. De coalitie steunt pro-regeringstroepen die op de grond tegen de rebellen strijden.

Volgens de Verenigde Naties speelt zich de grootste humanitaire ramp op aarde af in Jemen waar bijna de helft van de 28 miljoen inwoners honger lijdt.