Zeker acht doden na plotselinge actie Israël in Gaza

Israëlische commando’s zouden een militaire actie hebben uitgevoerd tegen strijders van Hamas. Premier Netanyahu reist eerder terug uit Parijs.

Foto ter illustratie: Nabestaanden tijdens de begrafenis van een Palestijnse demonstrant, die afgelopen vrijdag omkwam tijdens een protest in Gaza.
Foto ter illustratie: Nabestaanden tijdens de begrafenis van een Palestijnse demonstrant, die afgelopen vrijdag omkwam tijdens een protest in Gaza. Foto Mahmud Hams/AFP

Israëlische troepen hebben in de Gazastrook zeven Palestijnse inwoners gedood, inclusief twee commandanten van Hamas. Dat is zondagavond bekend geworden. Bij het geweld is ook een Israelische militair omgekomen en een militair gewond geraakt. De slachtoffers kwamen om in een plotselinge uitbarsting van geweld in de zuidelijk gelegen stad Khan Younis. Vanwege de escalatie heeft premier Benjamin Netanyahu zijn bezoek in Parijs, waar hij was om de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bij te wonen, voortijdig beëindigd.

Tegen AP zegt een woordvoerder van Hamas - de groepering die de Gazastrook beheerst - dat het gaat om een “veiligheidsincident”, waarbij “een aantal” doden gevallen. Sommige verslagen vermelden een “vuurgevecht”.

Duidelijk is dat het Israëlische leger een doelgerichte operatie uitvoerde in Gaza. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat “een elitecommando, met sommige leden verkleed als vrouwen” de missie uitvoerde. De actie zou gericht zijn tegen een commandant van de gewapende tak van Hamas.

Volgens Hamas en het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn de zes dodelijke slachtoffers leden van de militaire tak. De organisatie zegt dat leden zijn beschoten vanuit een passerende auto van de Israëlische veiligheidstroepen. Er zouden ook zeker zes gewonden zijn gevallen.

Ook luchtafweeralarm

Na de actie in Khan Younis werden in Israël meerdere luchtweeralarmen gehoord, nadat er door Hamas raketten waren afgeschoten. Het is ook niet bekend waarom de commando’s nu in actie kwamen.

Óf er komt een echt bestand, óf het wordt echt oorlog. Dat was de teneur in Gaza aan het einde van de zomer

Analisten schrijven dat Hamas en de Israëlische regering juist in beter overleg beland waren. Zo waren de door Hamas georganiseerde protesten aan het hek op de grens tussen Gaza en Israël afgelopen vrijdag minder grootschalig - een gebaar van Hamas, nadat Israël een Qatarese betaling aan de organisatie had toegestaan. Dat besluit kwam premier Netanyahu op veel kritiek te staan.

Het aantal slachtoffers is geactualiseerd.