Zeker 25 doden na aanval van de Talibaan in Afghanistan

De Talibaan probeert controle te krijgen over het centraal gelegen Jaghori-district.

Een checkpoint in de stad Ghazni in Afghanistan. Ghazni ligt drie uur van Kabul en precies tussen de hoofdstad en Jaghori in.
Een checkpoint in de stad Ghazni in Afghanistan. Ghazni ligt drie uur van Kabul en precies tussen de hoofdstad en Jaghori in. Foto Zakeria Hashimi/AFP

Vijftien Afghaanse burgers en tien commando’s die shi’itische strijdkrachten moesten versterken in hun strijd tegen de Talibaan, zijn zondag omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er ook nog zes andere militairen omgekomen. De gevechten in het Jaghori-district, zo’n 260 kilometer ten zuidwesten van Kabul, laaiden woensdag op toen de Talibaan er aanviel. De Talibaan probeert controle te krijgen over het district. De regering stuurde overheidstroepen om de lokale milities te versterken.

Het gebied wordt hoofdzakelijk bewoond door het voornamelijk shi’itische volk de Hazara. Zo’n 9 procent van de bevolking behoort tot deze minderheid. De Talibaan en de lokale Hazara hadden de afgelopen jaren een overeenkomst. De vrouwen mochten er autorijden en naar school en in ruil daarvoor kwamen de Hazara-dorpen niet in opstand tegen de Talibaan.

Hoewel er in Afghanistan minder sprake is van sektarisch geweld dan in Irak en Syrië zijn er recent meerdere zelfmoordaanslagen geweest gericht op de shi’ieten. De Talibaan is hoofdzakelijk opgemaakt uit etnische Pathanen, die sunnitische moslims zijn. Een geschil tussen de Hazara en Pathanen, de twee grootste groepen in de provincie Ghazni, leidde ertoe dat de parlementaire verkiezingen in het gebied vorige maand moesten worden uitgesteld.

In het noorden

In de noorderlijker gelegen provincie Baghlan zijn afgelopen weekend ook zeker veertien Afghaanse burgers en militairen omgekomen bij Talibaanaanvallen. De Talibaan zegt bij de aanval 36 Afghaanse veiligheidstroepen gedood te hebben. Ook claimen ze een militaire basis en vijf checkpoints veroverd te hebben.