Wereldleiders in Parijs bijeen om einde WO I te herdenken

Bij de Arc de Triomphe hield president Macron een bevlogen toespraak waarin hij zich hard maakte voor multilateralisme.

De Russische president Vladimir Poetin komt aan bij de ceremonie bij de Arc de Triomphe. Van links naar rechts: de Marokkaanse koning Mohammed VI, Melania Trump, de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron. Achter staat premier Mark Rutte.
De Russische president Vladimir Poetin komt aan bij de ceremonie bij de Arc de Triomphe. Van links naar rechts: de Marokkaanse koning Mohammed VI, Melania Trump, de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron. Achter staat premier Mark Rutte. Foto Reuters/Benoit Tessier

In een regenachtig Parijs zijn zondag tientallen wereldleiders bijeengekomen om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron bezochten onder anderen de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump een ceremonie bij de Arc de Triomphe in de hoofdstad.

Het was zondag om 11.00 uur exact honderd jaar geleden dat de Geallieerden (waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en de Centralen (onder meer Duitsland, het Ottomaanse rijk) een wapenstilstand tekenden. Over de hele wereld werd de vernietigende oorlog herdacht die aan achttien miljoen mensen het leven kostte. In Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk waren eveneens ceremonies.

De ruim zestig staatshoofden, monarchen en andere notabelen die de bijeenkomst in Parijs bijwoonden, waren ‘s ochtends door Macron ontvangen op het presidentieel paleis in de Franse hoofdstad. Ook premier Mark Rutte, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Canadese premier Justin Trudeau waren erbij.

Vanuit het paleis gingen de wereldleiders in bussen naar de Champs-Élysées, de beroemde boulevard die uitloopt op de Arc de Triomphe. Wegens veiligheidsredenen reisde Trump apart naar het monument. Tijdens de rit belaagde een vrouwelijke demonstrant met blote borsten de auto van de Amerikaanse president. “Neppe vredesstichter”, schreeuwde ze naar de Cadillac. Voordat ze de auto kon bereiken, hielden politieagenten haar tegen. De femenistische protestgroep Femen claimde de actie.

Bij de Arc de Triomphe hield president Macron een bevlogen toespraak waarin hij zich hard maakte voor internationale samenwerking. Hij ageerde tegen nationalisme en populisme en waarschuwde voor het sterker worden van de “aloude demonen” die de wereld in 1914 in oorlog stortten.

Na de bijeenkomst aan de Champs-Élysées houden de aanwezige regeringsleiders een speciale vredesconferentie in de Franse hoofdstad. Trump is daarbij niet aanwezig. Hij bezoekt een begraafplaats van gevallen Amerikaanse soldaten.

Onze correspondent Peter Vermaas volgde de ceremonie bij de Arc de Triomphe en tweette daarover. Lees het hier terug.

Correctie (12 november 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Trudeau de president van Canada is. Dat klopt niet. Hij is premier. Hierboven is dat aangepast.