Vrouw opgepakt in naaldenzaak Australische aardbeien

Na een complex onderzoek is een 50-jarige vrouw aangehouden voor het verstoppen van naalden in aardbeien voor de verkoop.

Een aardbeiensorteerplek in Queensland in Australië. De afgebeelde plek heeft niets te maken met de naaldenzaak.
Een aardbeiensorteerplek in Queensland in Australië. De afgebeelde plek heeft niets te maken met de naaldenzaak. Foto Tim Mardsen/EPA

In de aardbeiennaaldenzaak in Australië is een 50-jarige vrouw gearresteerd. Dat maakt de politie van Queensland zondag bekend. In september werden in verschillende bakjes aardbeien gevonden die doorprikt waren met naalden.

Twitter avatar QldPolice Queensland Police The Queensland Police Service has arrested a woman following a complex investigation into the alleged contamination of strawberries in Queensland in September. More details: https://t.co/QKK2mDOlPK https://t.co/X3Me55m4qH

Het onderzoek is verricht in samenwerking met verschillende overheidsdiensten. De politie maakte nog niet bekend hoe zij de vrouw precies op het spoor kwam. Het verontreinigen van voedsel is in Australië strafbaar. De maximale straf daarvoor is vijftien jaar. De vrouw krijgt zondag de aanklacht te horen en wordt maandag voorgeleid in de stad Brisbane.

‘Commercieel terrorisme’

De aardbeien waren van verschillende telers maar hadden allemaal dezelfde distributeur in Queensland. De oogsten van deze telers werden van de markt gehaald en vernietigd. Hierdoor spraken de vakbonden van “commercieel terrorisme”. Onder de aarbeieneters zijn geen zware gewonden gevallen.

Het is niet duidelijk wat de vrouw voor motief had om de aardbeien door te prikken. Maandag moet ze voor de rechtbank van Brisbane verschijnen, mogelijk wordt daarna meer duidelijk over haar beweegredenen.

Het was lastig te achterhalen op welk punt in de distributieketen de misdaad is begaan. De Australische politie had 100.000 Australische dollar (ruim 60.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip. Het is niet bekend of deze financiële impuls heeft geleid tot de arrestatie. Eind september was er ook al een “jonge jongen” aangehouden die had toegegeven spelden in aardbeien te prikken. Het is op dit moment niet bekend of de twee iets met elkaar te maken hebben of welke straf de jongen kreeg.