Verstappen grijpt naast zege in Brazilië door botsing, Hamilton wint

Toen Verstappen op koers lag voor zijn zesde Grand Prix-zege, tikte de Franse Esteban Ocon de Red Bull-coureur in de rondte. Verstappen terug naar P2.

Verstappen werd in de rondte getikt door Ocon.
Verstappen werd in de rondte getikt door Ocon. Foto Clive Mason/AFP

Lewis Hamilton heeft zondag de Grand Prix van Brazilië gewonnen. Max Verstappen werd tweede, hij verloor zijn koppositie na een clash met de Franse coureur Esteban Ocon en moest doorrijden met een beschadigde vloer. Na de race gaf Verstappen Ocon een paar duwen, wat hem op een straf van autosportbond FIA kwam te staan.

Hamilton startte vanaf pole position maar moest de leiding al snel afstaan aan Verstappen, die van P5 naar P1 wist te klimmen. De Nederlander verloor de koppositie even na zijn pitstop, maar kon Hamilton al snel opnieuw inhalen.

Lees ook: Brazilië, het land van de grote F1-kampioenen, telt niet meer mee

Toen Verstappen in ronde 43 op koers lag voor zijn zesde Grand Prix-overwinning, kwam hij Ocon tegen. De Fransman probeerde zichzelf te ontdoen van een ronde achterstand, maar deed dat op zo’n onhandige manier dat hij met Verstappen in botsing kwam. Verstappen spinde en viel terug naar de tweede plek. De vloer van zijn Red Bull raakte beschadigd. Hamilton nam dankbaar de leiding over.

Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 43/71 OCON HITS VERSTAPPEN! 😱 Esteban tries to unlap himself on his former F3 rival but spins out the race leader in the process! Verstappen drops to second… #BrazilGP 🇧🇷 #F1 https://t.co/qPj4Gnetld

De laatste rondes spande het erom. Het gat tussen Hamilton en Verstappen bleef lang ongeveer vier seconden. Met nog zes rondes te gaan verkleinde Verstappen zijn achterstand en naderde hij Hamilton tot op minder dan twee seconden. Inhalen lukte echter niet meer.

Verstappen agressief

Verstappen reageerde woedend op de actie van Ocon. Na de tik noemde hij de Fransman via de boordradio een “idioot”. Na de wedstrijd kwam het zelfs tot een confrontatie met Ocon. Op beelden was te zien hoe Verstappen de coureur meermaals duwt in de paddock.

Later op zondag werd bekend dat Verstappen hier van de autosportfedratie FIA een ‘taakstraf’ heeft gekregen. Hij moet voor de racebond binnen een half jaar twee dagen “maatschappelijke dienstverlening” verrichten.

Lees ook: Agressie blijft een valkuil voor Max Verstappen

De Grand Prix van Brazilië wordt verreden op het circuit van Interlagos, vernoemd naar de gelijknamige wijk in São Paulo. De lengte is ruim 4,3 kilometer en bij Formule 1-wedstrijden worden 71 rondes gereden. Het parcours is berucht omdat het veel hobbels heeft.

Lewis Hamilton veroverde zaterdag tijdens de kwalificatie de pole position voor de Grand Prix. De Duitser Sebastian Vettel volgde snel. Max Verstappen kon niet goed meekomen en eindigde als vijfde, net voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. De Australiër moest zondag echter vanaf de elfde positie beginnen vanwege een gridstraf.

Vorig jaar mocht Sebastian Vettel zich winnaar noemen van de Braziliaanse Grand Prix. Hij werd zondag zesde.