Ruim 164.000 euro opgehaald voor hoger beroep blokkeerfriezen

Initiatiefnemer Robin van Prattenburg hoopt met zijn actie te laten zien dat “veel Nederlanders” het oneens zijn met de straffen die de Friezen vrijdag opgelegd kregen.

Op de rechtszaak kwamen veel voorstanders van de 'blokkeerfriezen' af.
Op de rechtszaak kwamen veel voorstanders van de 'blokkeerfriezen' af. Foto Robin Utrecht/ANP

Jenny Douwes en haar medestanders hebben ruim 164.000 euro om te besteden aan een hoger beroep. Dat geld heeft een voorstander van de zogenoemde blokkeerfriezen in twee dagen tijd via crowdfunding ingezameld. Douwes wierp vorig jaar met tientallen andere Friezen een snelwegblokkade op, om te voorkomen dat anti-Zwarte Piet-demonstranten bij de Sinterklaasintocht in Dokkum aankwamen. Vrijdag werden 34 Friezen veroordeeld tot taakstraffen tot 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Volgens Robin van Prattenburg, die het initatief nam om geld in te zamelen voor de Friezen die in hoger beroep willen, zijn de straffen die de rechter oplegde te fors. Hij zegt te begrijpen waarom de blokkeerfriezen veroordeeld zijn door de rechter, maar vindt dat ze “veel te hard zijn aangepakt” en daarmee aan de spreekwoordelijke schandpaal zijn genageld.

De initiatiefnemer zou het liefst zien dat alle Friezen vrijgesproken worden, maar hij erkent dat het onwaarschijnlijk is dat dat gebeurt. Wel hoopt hij dat zijn actie een signaal afgeeft. Volgens Van Prattenburg laat de hoogte van het opgehaalde bedrag namelijk zien dat “veel Nederlanders achter de actie van de blokkeerfriezen staan”.

Lees ook: ‘Alles in dit land is zo links als de klere’, zegt veroordeelde ‘blokkeerfries’

‘Cultuur beschermen’

Op de crowdfund-pagina van de actie loven donateurs de blokkeerfriezen die volgens hen onder meer “de Nederlandse cultuur en tradities beschermen”. Ook worden de rechters die de uitspraak vrijdag deden fel bekritiseerd. Sommige donateurs gaven honderden euro’s uit.

Het geld moet besteed worden aan de juridische kosten van het hoger beroep. Dit zal vermoedelijk voornamelijk naar de advocaten van de Friezen gaan, de griffiekosten zijn slechts enkele honderden euro’s. Van Prattenburg zegt dat hij nog niet heeft overlegd met Jenny Douwes en de andere veroordeelden wat er moet gebeuren met het geld dat overblijft.

Hoewel de blokkeerfriezen hebben gemeld in hoger beroep te willen gaan, is nog niet duidelijk of zij dit alle 34 doen.