Republikeinen: hertelling in Florida is bedrog

Nasleep Midterms Door nagekomen stemmen en late uitslagen lijken de resultaten van de Democraten in de Midterm-verkiezingen te verbeteren.

Een protest voor de hertelling van stemmen in Florida.
Een protest voor de hertelling van stemmen in Florida. Foto Saul Martinez

Bijna een week na de midterm-verkiezingen van dinsdag is de uitslag in een aantal gezichtsbepalende races nog altijd onbekend, en nemen zorgen om de integriteit van het Amerikaanse kiesproces toe.

Zaterdag besloot Florida tot hertelling van de stemmen in zowel de strijd om de gouverneurs- als de Senaatszetel. Het verschil tussen de kandidaten in de swing state was minder dan 0,5 procentpunt. Hertelling is daardoor wettelijk vereist.

Andrew Gillum, de Democratische gouverneurskandidaat, had dinsdag zijn verlies toegegeven, maar trok dit zaterdag weer in. Hij loopt nog ongeveer 33.700 stemmen achter op de Republikein Ron DeSantis, een verschil van zo’n 0,4 procentpunt. In de strijd om de Senaatszetel kreeg de Republikein Rick Scott, nu gouverneur van Florida, 12.500 stemmen (0,15 procentpunt) meer dan de zittende Democratische senator Bill Nelson. Lange rijen en falende apparatuur hadden dinsdag al de aandacht gevestigd op de soms wankele staat van de Amerikaanse democratische hardware.

De problemen in Florida concentreren zich op de trage telling in de twee voornamelijk Democratische districten. Het feit dat laat getelde stemmen vooral hun tegenstanders ten goede lijken te komen, bracht Republikeinen ertoe de integriteit van het complete stemproces in twijfel te trekken. President Trump twitterde: „Ze proberen twee belangrijke verkiezingen in Florida te stelen!” Democraten benadrukken juist dat elke stem geteld moet worden.

Hertelling in Florida doet denken aan de presdidentsverkiezingen van 2000. Ook toen liet de uitslag in Broward County, een van de districten waar nu opnieuw wordt geteld, op zich wachten. Het duurde toen vijf weken voordat het in meerderheid conservatieve Hooggerechtshof verordonneerde de hertellingen te staken, waardoor George W. Bush nipt de staat en daarmee het presidentschap won van Al Gore.

Behalve drie races in Florida (ook de stemmen voor het landbouwcommissariaat worden er herteld) zijn ook de strijd om het gouverneurschap van Georgia en die om een Senaatszetel in Arizona nog steeds onbeslist. Omdat in de Senaatsrace in Missisippi een tweede ronde komt, kan het Democratisch verlies in de Senaat in theorie beperkt blijven tot één zetel. In het Huis hebben de Democraten er door verlate uitslagen sinds dinsdag nog zeven zetels bij gekregen.