Oppositie Congo kiest presidentskandidaat voor verkiezingen

In de Democratische Republiek Congo moeten op 23 december verkiezingen plaatsvinden, na twee jaar vertraging.

De Congolese Presidentskandidaat Martin Fayulu (midden) in Genève, waar de verenigde oppositie in een persconferentie bekendmaakte hem naar voren te schuiven voor de verkiezingen.
De Congolese Presidentskandidaat Martin Fayulu (midden) in Genève, waar de verenigde oppositie in een persconferentie bekendmaakte hem naar voren te schuiven voor de verkiezingen. Foto Fabrice Coffrini/AFP

De Congolese oppositie heeft een gezamenlijke kandidaat aangewezen voor de presidentsverkiezingen in december. Vertegenwoordigers van verschillende partijen kozen voor de zestiger Martin Fayulu, “een verrassingskandidaat” volgens persbureau AFP.

Fayulu is lid van het parlement, maar staat in de Democratische Republiek Congo vooral bekend als zakenman. Hij is lid van een kleine partij. Met deze nominatie kreeg hij de voorkeur boven Félix Tshisekedi, de voorzitter van het grotere UDPS en zoon van een illustere politicus.

Meer over de verkiezingen in DRC en president Kabila’s kandidaat in de verkiezingsrace

In totaal hebben zeven oppositieleiders - ze kwamen enkele dagen samen in Genève voor overleg - hun steun uitgesproken voor Fayulu. Enkele politici die zich eerder dit jaar op de kieslijst hadden ingeschreven, hebben al aangegeven zich terug te zullen trekken uit de verkiezingsstrijd.

De uitverkoren politicius heeft laten weten dat hij “de strijd voor eerlijke verkiezingen doorzet. Wij willen verkiezingen zonder machines”, een verwijzing naar de meest recente twistpunt tussen de kandidaten - de afgelopen weken hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen stemmachines, waarmee vooraf gesjoemeld zou zijn.

President Kabila heeft ‘eigen’ kandidaat

Toen zijn ambtstermijn afliep, weigerde Kabila te vertrekken. Mensen gingen massaal de straat op

Het is voor het eerst dat de oppositiepartijen zich willen scharen achter dezelfde kandidaat. Tijdens de bijeenkomst overlegden zij ook over het programma van de kandidaat en de campagne, die later deze maand van start gaat.

De Congolezen brengen op 23 december hun stem uit. Naar de stembusgang wordt met een mengeling van opluchting en vrees uitgekeken: de verkiezingen zijn al twee jaar vertraagd. Zittend president Joseph Kabila weigerde die uit te schrijven. Naar eigen zeggen stelde hij de organisatie van de verkiezingen uit omdat het niet veilig was in het enorme land. Analisten, andere politici en jongerenbewegingen zoals La Lucha vermoedden dat de president zijn macht niet wilde opgeven; dit is zijn tweede termijn, een herverkiezing is bij wet verboden. Kabila is al sinds 2001 aan de macht in het centraal-Afrikaanse land, toen hij de plaats van zijn vermoorde vader innam.

In augustus werd bekend dat Kabila zich aan die wet zou houden en zich niet verkiesbaar stelt voor december. Kandidaat Fayulu neemt het dan op tegen Emmanuel Ramazani Shadary, nu minister van Buitenlandse Zaken.