Minstens 25 doden door natuurbranden Californië

Drie verschillende natuurbranden teisteren de Amerikaanse staat Californië en hebben al aan meerdere mensen het leven gekost. Ook zijn er duizenden woningen verwoest.
Een elektriciteitskabel is over uitgebrande auto's heengevallen op een weg in het Californische stadje Paradise.
Een elektriciteitskabel is over uitgebrande auto's heengevallen op een weg in het Californische stadje Paradise. Foto Josh Edelson / AFP)

Het dodental van de natuurbranden die Californië teisteren is zaterdagavond opgelopen tot 25, meldt persbureau Reuters. Daarnaast zijn nog meer dan honderd mensen vermist.

Het grootste aantal slachtoffers viel in het noorden van de staat in en rondom het plaatsje Paradise, ongeveer driehonderd kilometer ten noordoosten van San Francisco. Hier werden zaterdag veertien lichamen gevonden, nadat er vrijdag al negen waren aangetroffen. Sommige van de lichamen zijn gevonden in huizen, andere in of in de buurt van hun auto. Zij probeerden te vluchten nadat het vuur, dat Camp Fire wordt genoemd, zich snel naar de stad toe had uitgebreid.

Lees ook: We zijn nu allemaal Californiërs, blijkt uit deze expositie

De natuurbrand Camp Fire omslaat al een gebied van 40.000 hectare en er zijn zeker 6.700 woningen in de vlammen verloren gegaan. Volgens inwoners is er nog maar weinig van Paradise over. Slechts twintig procent van de brand wordt momenteel beheerst, waardoor deze zich dus nog behoorlijk zou kunnen uitbreiden.

De brand wordt de meest destructieve in de geschiedenis van de staat genoemd en is nu al de op twee na dodelijkste volgens de Californische brandweer.

Malibu

De andere twee dodelijke slachtoffers zijn in het zuiden van de staat gevonden, bij een natuurbrand bij de plaats Malibu in de buurt van Los Angeles. Alle 13.000 inwoners van Malibu zijn uit voorzorg geëvacueerd, evenals een deel van de inwoners van Thousand Oaks, de plaats waar afgelopen week een man in een bar twaalf mensen doodschoot.

Het is de brandweer ook nog niet gelukt om deze brand, die de Woolsey Fire is gedoopt en al bijna 30.000 hectare omvat, in te dammen.

Lees ook: Californië tekent zeer ambitieuze klimaatwet

Reactie Trump

De Amerikaanse president schreef op Twitter dat de oorzaak van de snel uitbreidende branden ligt in de manier waarop in Californië aan bosbeheer wordt gedaan. Hij dreigt om federale budgetten die daarvoor aan de staat beschikbaar worden gesteld stop te zetten. Bij eerdere natuurbranden in Californië gaf Trump de schuld aan de milieuwetgeving in de staat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There is no reason for these massive, deadly and costly forest fires in California except that forest management is so poor. Billions of dollars are given each year, with so many lives lost, all because of gross mismanagement of the forests. Remedy now, or no more Fed payments!

Volgens Brian Rice, voorzitter van de Californische vakbond van brandweerlieden, is de opmerking van Trump incorrect en dient hij hiervoor zijn excuses aan te bieden. Een woordvoerder van de Californische gouverneur Jerry Brown schreef persbureau Reuters dat zij zich nu vooral op de getroffen mensen willen richten en niet op de inhoudsloze en slecht geïnformeerde tweets van de president.

Vanuit de ruimte

NASA deelde een indrukwekkende satellietfoto van de natuurbranden in Californië:

Op een ruimtefoto van de NASA is de staat Californië te zien, met de rookpluimen van de drie natuurbranden. Foto / Joshua Stevens / NASA / AFP