Milan Kundera mag Tsjechische nationaliteit terug

Bij een bezoek aan Parijs bood de Tsjechische premier Kundera het Tsjechische staatsburgerschap aan. Die was hem in 1975 door het communistische regime ontnomen.

De Tsjechische schrijver Milan Kundera in 1980.
De Tsjechische schrijver Milan Kundera in 1980. Foto WikiCommons

De beroemde Tsjechische schrijver Milan Kundera mag na bijna veertig jaar de Tsjechische nationaliteit terug. De premier van het land, Andrej Babis, bood hem dat zaterdag aan bij een bezoek aan Parijs, waar Kundera woont. Het is volgens AFP nog niet bekend of de schrijver ingaat op het aanbod.

De 89-jarige Kundera emigreerde in 1975 naar Frankrijk. De schrijver verliet zijn thuisland vanwege het communistische regime dat daar heerste, een onderwerp waar hij in veel van zijn werken kritisch over schreef. In 1979 ontnam dat regime hem zijn nationaliteit. Hij liet zich twee jaar later naturaliseren tot Franse burger. Sindsdien schreef hij meerdere boeken in het Frans.

De Tsjechische premier was in Parijs vanwege de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden eindigde. “Hij verdient het zeker om zijn staatsburgerschap terug te krijgen”, zei Babis volgens AFP, om vervolgens toe te geven dat hij “de procedure daarvan” niet weet.

Sinds de val van het communistische regime in Tsjechië is Kundera meermaals teruggeweest in zijn thuisland. Hij is bekend van de romans De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (1984) en Het boek van de lach en de vergetelheid (1979).

Lees ook deze column van Arjen Fortuin over ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’