India: twee soldaten dood in Kashmir door Pakistaanse actie

India en Pakistan claimen allebei dat Kashmir behoort tot het eigen grondgebied.

Nabestaanden en dorpelingen van een van de omgekomen Indiase soldaten rouwen tijdens de crematie op zondag.
Nabestaanden en dorpelingen van een van de omgekomen Indiase soldaten rouwen tijdens de crematie op zondag. Foto Channi Anand/AP

Twee Indiase militairen zijn dit weekend omgekomen in het gemilitariseerde grensgebied van Kasmhir, tussen India en Pakistan. Dat melden internationale persbureaus op basis van een verklaring van het leger van India. Dat zegt dat de slachtoffers werden geraakt door Pakistaans vuur.

Pakistaanse troepen zouden zaterdag en zondag een militaire actie hebben uitgevoerd in Kashmir. Zij waren actief bij een checkpoint in een van de militaire sectoren - Rajouri - langs de bestandslijn die de regio opdeelt tussen de twee aartsrivalen.

Zowel India als Pakistan claimt dat de gehele regio Kashmir tot het eigen grondgebied behoort. Zij besturen nu allebei een deel van het gebied, dat voluit ‘Jammu en Kashmir’ heet. Spannningen tussen de twee landen lijken de afgelopen maanden op te lopen, ook omdat rebellengroeperingen - die vechten voor het recht op zelfbestuur in Kashmir - steeds meer politie- en legertroepen van beide landen aanvallen.

‘Schending van bestand’

De slachtoffers waarover India Pakistan nu verwijten maakt, vielen in twee aparte incidenten. De Indiase soldaat die zondag bij Rajouri omkwam werd getroffen door snipervuur. Zaterdag viel ook een dodelijk slachtoffer, in een andere sector van Kashmir, door toedoen van een scherpschutter.

Volgens een woordvoerder van het leger vormen de twee incidenten een “brutale schending” van het vredesverdrag dat de twee landen sloten in 2003. Pakistan heeft nog geen officiële reactie gegeven op de gebeurtenissen, volgens persbureaus.

Indiase media melden dat het overheidsleger dit weekend acties uitvoerde tegen rebellen in Kashmir.

Indiase militairen zijn aanwezig bij de crematie van een van de omgekomen soldaten, in het dorp Mawa op zo’n vijftig kilometer van de grens van de Kashmir-regio. Foto Channi Anand/AP