‘Horst Seehofer wil opstappen als voorzitter CSU’

Seehofer zou ook vroegtijdig willen stoppen als minister van Binnenlandse Zaken. Naar verluidt komt de 69-jarige komende week met een verklaring.

Minister Seehofer in de Reichstag.
Minister Seehofer in de Reichstag. Foto Axel Schmidt/Reuters

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil opstappen als voorzitter van de Beierse partij CSU. Dat heeft hij zondag aangekondigd, melden verschillende Duitse media op basis van CSU-leden. Naar verluidt komt de politicus komende week met een verklaring.

Zondag zou de partijleider hebben gezegd dat “2019 het jaar van vernieuwing voor de CSU” wordt. De 69-jarige zou ook vroegtijdig willen stoppen met zijn ministerschap, wanneer is nog onduidelijk. Zijn termijn loopt in principe tot 2021.

Lees ook: Horst Seehofer: altijd Merkels keiharde tegenspeler

Onder Seehofer behaalde de christendemocratische CSU dit jaar de slechtste verkiezingsresultaten sinds 1950. De partij verloor haar absolute meerderheid in het regionale parlement, ten gunste van De Groenen. De CSU is de regionale zusterpartij van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel.

Ondanks de politieke verbintenis tussen de twee partijen is Seehofer een uitgesproken criticus van de bondskanselier. Hij heeft zich herhaaldelijk met heftige bewoordingen uitgesproken tegen haar en haar open immigratiebeleid. In juli ontstond een regeringscrisis toen Seehofer dreigde af te treden omdat hij het niet eens werd met Merkel over het Duitse migratiebeleid. Na “heftige discussies” en “een goed compromis” bleef hij toch aan.

Seehofer is van mening dat asielzoekers die in andere EU-landen geregistreerd staan, weggestuurd moeten worden bij de Duitse grens. Merkel wilde hier niet in meegaan, onder meer omdat de herinvoering van grenscontroles in zou gaan tegen het Schengen-verdrag.