Feyenoord met 0-2 winst voorbij Heracles

Ajax behaalde zondag een ruime zege op Excelsior. Verder wist AZ ook te winnen van ADO en boekte FC Groningens tegen sc Heerenveen de eerste thuisoverwinning van het seizoen.

Spelers van Feyenoord vieren het eerste doelpunt in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.
Spelers van Feyenoord vieren het eerste doelpunt in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Foto ANP

Na drie uitwedstrijden op rij niet te hebben gewonnen, heeft Feyenoord zondag in Almelo eindelijk winst buiten de Kuip in de wacht gesleept. Het team van Giovanni van Bronckhorst won met 2-0 van Heracles.

Die twee doelpunten vielen in de tweede helft. Na een uur spelen kopte Nicolai Jørgensen op doel - de inzet werd van de lijn gehaald maar kwam uiteindelijk via de rug van doelman Janis Blaswich toch in het doel. Jens Toorntstra scoorde de 2-0 na een assist van steven Berghuis.

Op de ranglijst heeft Feyenoord nu drie punten meer dan nummer vier Heracles, met nog één wedstrijd in te halen.

Ajax werkt aan doelpuntensaldo (1-7)

Ajax heeft zondagmiddag eenvoudig gewonnen van Excelsior. In Rotterdam was Donny van de Beek bepalend voor het team van trainer Erik ten Hag. Hij scoorde de 1-0 en het derde doelpunt. Verder was hij betrokken bij de 2-0 (een vrije schop door Lasse Schöne).

Het enige tegendoelpunt werd gemaakt door Ali Messaoud, voor de 3-1. Hij zette Matthijs de Ligt opzij en schoot daarna langs keeper Onana binnen. Aan De Ligts klachten over een overtreding door de Excelsiorspeler werd geen gehoor gegeven.

Ajax speelde vrij en aanvallend, zoals bij het vierde doelpunt: na een hakje van Van Beek werd die binnengeschoten door Kasper Dolberg. Ajax kwam op 5-1 door een eigen doelpunt van Jerdy Schouten. Hakim Ziyech en invaller David Neres lieten de bezoekers nog verder uitlopen: 7-1.

De Amsterdammers blijven na zondag tweede in de eredivisie, vijf punten onder PSV.

AZ moeizaam langs ADO (0-1)

AZ vergrootte zondag de problemen voor ADO Den Haag.

De matige wedstrijd kwam pas in de tweede helft wat op gang. Guus Til wist, op aangeven van Pantelis Hatzidiakos, de bal in het doel van ADO-doelman Robert Zwinkels te tikken. Ploeggenoot Oussama Idrissi verzuimde daarna de voorsprong van AZ te vergroten. Ook bij ADO gingen kansen naast: Erik Falkenburg had in de zeventigste minuut de gelijkmaker kunnen maken, maar dat lukte niet.

Door de overwinning heeft AZ zich gehandhaaft in de subtop; ADO staat nog steeds in de onderste plaatsen van de eredivisie.

FC Groningen-speler Ritsu Doan juicht na het maken van de 2-0. Foto ANP

FC Groningen wint noordelijke derby

(2-0)

Eerder op zondag boekte FC Groningen in de noordelijke derby tegen sc Heerenveen de eerste thuisoverwinning van dit seizoen. De ploeg van coach Danny Buijs won dik verdiend met 2-0 en verliet meteen de laatste plaats in de eredivisie. Voor Heerenveen, dat de punten vooral buitenshuis verzamelt, was het de eerste competitienederlaag op vreemde bodem van dit seizoen.

Groningen had halverwege al een 2-0-voorsprong dankzij doelpunten van Django Warmerdam en de Japanner Ritsu Doan. Heerenveen zette er ook na rust niets tegenover, al schoot Arber Zeneli vijf minuten voor tijd nog wel op de lat.

(ANP)

Correctie (14 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Feyenoord drie wedstrijden op rij heeft verloren. Dat klopt niet. De ploeg heeft een van de drie wedstrijden gelijkgespeeld.