Zorgpremies Menzis en VGZ stijgen met 3 en 4,75 euro

Een dag eerder meldde CZ al dat haar premies met 8,55 euro stijgen. De zorgverzekeraars hebben een forsere stijging voorkomen door hun reserves in te zetten.

Hoofdkantoor van zorgverzekeraar Menzis.
Hoofdkantoor van zorgverzekeraar Menzis. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De premies voor de standaard basisverzekering van zorgverzekeraars Menzis en VGZ stijgen volgend jaar met respectievelijk 3 en 4,75 euro. Dat laten beide verzekeraars zaterdag weten. De stijging ligt aanzienlijk lager dan de 10 euro per maand die het ministerie van Volksgezondheid in september voorspelde.

Door de stijging komt het basispakket bij Menzis in 2019 uit op 122 euro, bij VGZ op 120,95 euro. CZ maakte vrijdag al zijn nieuwe tarieven bekend: die nemen met 8,55 euro toe tot 124,80 per maand. Daarmee stijgt het maandbedrag bij CZ het hardst. De drie zorgverzekeraars hebben gezamenlijk 9,5 miljoen klanten.

Premieverhoging beperken

De verzekeraars hebben geput uit hun reserves om een verdere verhoging van de premies te voorkomen. CZ legt 97 miljoen euro bij, VGZ 90 miljoen en Menzis 50 miljoen. Als naar de werkelijke kosten was gekeken, waren de premies hoger uitgevallen.

Menzis, VGZ, CZ en Achmea zijn de vier grootste zorgverzekeraars van Nederland. Laatstgenoemde moet zijn nieuwe tarieven nog bekendmaken. Eerder deze week maakten kleinere verzekeraars ook hun nieuwe premies bekend. Bij Nationale Nederlanden komt er 9,02 euro bij, waarmee het maandbedrag op 128,60 euro uitkomt. Bij Ohra is dat 116,30, een stijging van 8,34. Zoals ieder jaar maakte DSW de nieuwe tarieven al in september bekend. Daar steeg de premie met 4,50 euro naar 112 euro.