Zoektocht naar slachtoffers Lion Air-crash gestopt

Een vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 van het Indonesische Lion Air stortte eind oktober neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om.

Een boot zoekt naar lichamen in de Javazee nadat op 29 oktober een toestel van Lion Air in die zee neerstortte.
Een boot zoekt naar lichamen in de Javazee nadat op 29 oktober een toestel van Lion Air in die zee neerstortte. Foto Bagus Indahono / EPA

Indonesische autoriteiten hebben zaterdag bekendgemaakt dat de zoektocht naar slachtoffers van de vliegramp met een Boeing 737 MAX 8 van het Indonesische Lion Air is gestopt. Dat meldt persbureau Reuters.

Er zijn volgens Muhammad Syaugi, hoofd van het nationale zoek- en reddingsagentschap, geen relevante plekken meer waar nog niet is gezocht. En op alle plekken waar nog wel werd gezocht, borg zijn team al enige tijd geen nieuwe lichamen meer. Volgens Syaugi zijn tot nu toe 77 slachtoffers geïdentificeerd.

Sensor met een defect

Een vrijwel nieuw vliegtuig van Lion Air stortte op 29 oktober kort na het opstijgen neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De Indonesische autoriteiten vermoeden dat een specifieke sensor een defect had, waardoor die onjuiste informatie over luchtstromen doorgaf. Dit kan leiden tot overtrek, ook wel stall genoemd, waarbij de vleugels hun draagkracht verliezen en het toestel te snel begint dalen of zelfs uit de lucht valt.

Boeing publiceerde de woensdag na het ongeluk een waarschuwing dat de sensor ook in andere vliegtuigen van het type 737 MAX 8 problemen kan geven. Het zou daarbij inderdaad gaan om een van de sensoren die de aerodynamica van de vleugels van het toestel en het vluchtverloop controleert. Die zou soms gebruikmaken van foutieve data. Daarbij kan het computersysteem bij wijze van correctie zelf de controle over het vliegtuig van de piloot overnemen en op de automatische piloot overschakelen - waarna het toestel een duikvlucht inzet.

Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen en piloten inmiddels uitgelegd hoe de problemen kunnen worden voorkomen.

Cockpitvoicerecorder nog altijd niet gevonden

Begin november werd al één van de twee zwarte dozen van het gecrashte vliegtuig opgevist uit zee. Het betrof de datarecorder van het vliegtuig. De zwarte doos met daarop de conversaties in de cockpit is echter nog niet gevonden. De zoektocht in de Javazee naar deze cockpitvoicerecorder wordt bemoeilijkt door een langzaam afnemend geluidssignaal.

Nieuwe en meer gevoelige apparatuur wordt nu ingezet om alsnog deze tweede zwarte doos terug te vinden. Want alleen met behulp van de gegevens van de cockpitvoicerecorder kan met volledige zekerheid de oorzaak van het ongeluk worden vastgesteld.