Voetbalmiljoenen worden rondgepompt via de Zuidas

Football Leaks De voetbalmakelaar van Ronaldo wordt onderzocht door de Portugese fiscus. Zijn draaischijf en die van collega’s: Nederland.

Er loopt een internationaal belastingonderzoek naar de Portugese voetbalmakelaar Jorge Mendes waarbij een Nederlandse holding centraal staat. Mendes is de zaakwaarnemer van zijn landgenoten Cristiano Ronaldo en coach José Mourinho. Zijn hoofdkwartier staat sinds 2012 in Amsterdam. De makelaar stuurde de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro heen en weer tussen Portugal en zijn BV in Amsterdam.

De Portugese fiscus verdenkt Mendes ervan hiermee belasting te ontwijken, blijkt uit vertrouwelijke documenten. De vennootschap in Amsterdam zou volgens de autoriteiten zijn opgericht met als doel om winsten belastingvrij bij Mendes privé te krijgen. Samen met vier andere belastingdiensten, waaronder de Nederlandse, is de Portugese fiscus een apart onderzoek begonnen.

De Nederlandse ‘Zuidas’ had veel werk aan het oprichten van het bedrijf Start BV van Mendes in 2012, het openen van een bankrekening en het heen en weer pompen van tientallen miljoenen in het kader van het „distributieplan”. Dat blijkt uit documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel verkreeg van klokkenluidersplatform Football Leaks en deelde met NRC en andere partners in het Europese journalistieke netwerk EIC.

Ook de Italiaans-Nigeriaanse zakenman Gabriele Volpi, in het verleden tot 2,5 jaar cel veroordeeld wegens fraude, gebruikte Nederland als tussenstation. Volpi richtte vanuit een Panamees bedrijf een stichting op in Nederland. Notariskantoor Loyens & Loeff had Volpi jarenlang als klant, ondanks zijn strafrechtelijke verleden en een belastend rapport van een Amerikaanse Senaatscommissie. Die beschuldigt Volpi van corruptie en van het wegsluizen van 38 miljoen dollar van de voormalige vicepresident van Nigeria naar de VS.

De Stichting van Volpi bezit onder meer een voetbalclub in Italië en een voetbalacademie in Nigeria. Het deponeert geen cijfers of jaarverslagen.

Afgelopen mei deed de Italiaanse justitie invallen bij Volpi en bij twee directeuren van de stichting in Italië. Advocaten- en notariskantoor Loyens & Loeff zegt vanwege zijn geheimhoudingsplicht geen commentaar te kunnen geven. Volpi reageerde niet op vragen.