Verbouwen kantoren en winkels levert 7.500 betaalbare woningen op

Door het aanpassen van bestaande gebouwen, zoals kantoren, winkels of fabriekspanden, zijn vorig jaar ruim 7.500 nieuwe, betaalbare woningen ontstaan. Het gaat daarbij voornamelijk om kleine huurwoningen met een lage WOZ-waarde. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer 8 procent van de woningen die in 2017 werden toegevoegd aan de totale woningvoorraad kwam voort uit het transformeren van bestaande gebouwen. In 2016, een jaar eerder was dat 9 procent, wat neerkomt op achtduizend woningen, oftewel vijfhonderd meer.

In totaal zijn 1.900 panden vorig jaar getransformeerd tot nieuwe woningen. Meestal ging het daarbij om de aanpassing van kantoorgebouwen, maar soms ook winkels en industriële panden. In Zuid-Holland zijn de meeste panden getransformeerd tot woningen. Ongeveer een op de vijf transformatiewoningen lag in deze provincie. Van alle gemeenten is Amsterdam koploper met 635 woningen.

Meer dan de helft van de verbouwde woningen is kleiner dan 50 vierkante meter. De WOZ-waarde is bij driekwart van de woningen minder dan 150.000 euro. Het gaat bijna altijd om huurwoningen van particuliere verhuurders. De bewoners van de transformatiewoningen zijn vaak studenten of eenpersoonshuishoudens met lage inkomens. (NRC)