Snelwegblokkeerders halen tienduizenden euro’s op voor hoger beroep

Een dag nadat het grootste deel van de groep, die vorig jaar bij Joure de snelweg A7 blokkeerde, een taakstraf kreeg, haalde zij via crowdfunding al ruim 52.000 euro op.

Jenny Douwes voorafgaande de uitspraak in de rechtszaak rond de A7-blokkade.
Jenny Douwes voorafgaande de uitspraak in de rechtszaak rond de A7-blokkade. Foto Robin Utrecht / ANP

De online geldinzamelingsactie van de groep die vorig jaar, voorafgaand aan de landelijke sinterklaasintocht, bij het Friese Joure de snelweg A7 blokkeerde heeft succes. Zaterdag rond één uur ’s middags stond de teller van de crowfundingsactie op de website doneeractie.nl al op 59.730 euro.

Een dag eerder was de inzamelingsactie gestart, nadat een groot deel van de groep snelwegblokkeerders was veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Het boegbeeld van de actie, Jenny Douwes, kreeg zelfs 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Volgens de rechtbank hadden de snelwegblokkeerders moeten beseffen dat ze een gevaarlijke verkeerssituatie zouden creëren met hun blokkade. En bovendien dwarsboomden ze het recht van anderen om te demonstreren. De snelwegblokkeerders kondigden daarop aan in hoger beroep te willen gaan.

Juridische kosten

De groep van 34 Friezen voorkwam op 18 november vorig jaar dat drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten in Dokkum aankwamen. De demonstranten wilden tijdens de nationale Sinterklaasintocht hun anti-Zwarte Piet-geluid laten horen. Maar na de snelwegblokkade verbood toenmalig burgemeester Marga Waanders (PvdA) van Dokkum dat protest om veiligheidsredenen.

Het geld dat momenteel wordt ingezameld, is bedoeld om de juridische kosten te dekken die een hoger beroep met zich meebrengt. Eerder werd via doneeractie.nl ook al zo’n 43.000 euro ingezameld voor het aanvankelijke proces. Dat geld is volgens de groep inmiddels op.