Rode Kruis: fouten gemaakt rond dood deelneemster Dam tot Damloop

De 25-jarige hardloopster werd in 2016 onwel door oververhitting. Vrijwilligers van het Rode Kruis deden haar een isolatiedeken om terwijl ze gekoeld moest worden.

Deelnemers in actie tijdens de Dam tot Damloop in 2017.
Deelnemers in actie tijdens de Dam tot Damloop in 2017. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Rode Kruis heeft fouten gemaakt rond het overlijden van een 25-jarige deelneemster aan de Dam tot Damloop in 2016. De vrouw werd onwel bij de finish in Amsterdam en kreeg vervolgens van hulpverleners niet de juiste verzorging, een aantal dagen later overleed zij in het ziekenhuis door een hitteberoerte. Naar aanleiding van het incident maakte het Rode Kruis zaterdag een actieplan voor evenementen in Nederland bekend.

De vrouw die onwel werd was een “jonge goed getrainde loopster”, schrijft de hulporganisatie. De twee vrijwilligers die haar bijstonden, hielden volgens het Rode Kruis er onvoldoende rekening mee dat ze mogelijk oververhit was. Ze besloten de vrouw een isolatiedeken om te slaan terwijl ze juist gekoeld had moeten worden. Haar temperatuur werd niet opgemeten omdat in de standaarduitrusting geen oorthermometer zat.

Volgens het Rode Kruis was in de tussentijd ook de communicatie met de meldkamer gebrekkig waardoor het lang duurde voordat een ambulance kwam. De hardloopster ging hard achteruit en moest gereanimeerd worden. Het lukt ambulancepersoneel uiteindelijk om een hartslag terug te krijgen. De vrouw werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar vier dagen later overleed zo alsnog door de hitteberoerte.

10.000 evenementen

De hulpverleners “maakten de verkeerde inschatting en gaven niet de juiste hulp”, stelt algemeent directeur Marieke van Schaik. Een van de twee vrijwilligers die was ingezet bleek achteraf niet genoeg ervaring te hebben om te helpen bij het finishgebied . “Daar kan zich een scala aan calamiteiten voordoen, waarbij het belangrijk is dat je snel een goede inschatting van de situatie kunt maken”, concludeert directeur Van Schaik. Ook zegt het Rode Kruis dat het geen goede nazorg heeft geboden aan nabestaanden. Pas nadat de familie vragen had gesteld bij wat was gebeurd, ging de organisatie kijken waar het mis ging.

Het Rode Kruis zegt in de toekomst geen vrijwilligers met gebrekkige ervaring in te zetten op belangrijke posities, zoals bij de finishlijn van een sportevenement. Daarnaast is een protocol ingesteld die moet voorkomen dat incidenten niet goed worden geëvalueerd. Ook breidt de hulproganisatie de standaard EHBO-uitrusting uit door onder meer een oorthermometer toe te voegen.

Het Rode Kruis biedt jaarlijks bij meer dan 10.000 evenementen in Nederland medische hulp, daar zijn bijna 8.000 vrijwilligers bij betrokken.