Record voor Van Bommel na zege van PSV

PSV vergrootte met de winst op De Graafschap (1-4) de voorsprong op Ajax tot acht punten. De nummer twee van de eredivisie gaat zondag nog wel op bezoek bij Excelsior.

Coach Mark van Bommel praat zaterdag met Jorrit Hendrix. Zijn ploeg won uit tegen De Graafschap met 1-4.
Coach Mark van Bommel praat zaterdag met Jorrit Hendrix. Zijn ploeg won uit tegen De Graafschap met 1-4. Foto ANP

PSV heeft de vlekkeloze competitiestart zaterdag vervolgd met een uitzege op De Graafschap (1-4). Trainer Mark van Bommel vestigde al vroeg in het seizoen een record op een volgepakte Vijverberg. Hij is nu de enige oefenmeester die zijn eerste twaalf duels in de eredivisie heeft gewonnen.

Van Bommel verbeterde de beste prestatie van Morten Olsen, die 21 jaar geleden zijn eerste elf competitieduels met Ajax won en zijn ploeg vervolgens gelijk zag spelen tegen Roda JC (1-1). PSV vergrootte de voorsprong op Ajax tot acht punten. De nummer twee van de eredivisie gaat zondag nog wel op bezoek bij Excelsior.

De Graafschap hield alleen maar 77 minuten uitzicht op een stuntje omdat de bezoekers zo nonchalant met de mogelijkheden omgingen. Luuk de Jong bracht PSV in de achttiende minuut op voorsprong. Hij schoot knap raak op aangeven van Nick Viergever. De kampioen uit Eindhoven kwam even voor de 1-0 met de schrik vrij toen Robert Klaasen namens de thuisclub op de lat schoot. Twee minuten na de openingstreffer moest PSV alsnog de vijfde tegentreffer in de eredivisie incasseren. Furdjel Narsingh stuurde Youssef El Jebli weg en die liet doelman Jeroen Zoet kansloos: 1-1.

Elfde competitietreffer De Jong

PSV bleek op de Vijverberg goed hersteld van de slijtageslag van vier dagen eerder tegen Tottenham Hotspur op Wembley. De 2-1 van Steven Bergwijn na 27 minuten was een logisch gevolg van een groot veldoverwicht. Hirving Lozano en Gastón Pereiro verzuimden hun ploeg nog voor rust verder uit te laten lopen. Denzel Dumfries scoorde wel. Arbiter Kevin Blom wees ook naar de middenstip maar de videoscheidsrechter zag wel dat de verdediger buitenspel stond.

Pereiro had zijn dag niet bij PSV. De aanvallende middenvelder verzuimde vlak na rust voor 3-1 te zorgen. Even na zijn misser moest hij plaatsmaken voor Donyell Malen, die in de 77ste minuut het duel wel voortijdig wist te beslissen. De Jong verstevigde zijn leidende positie op de topscorerslijst in de slotfase met zijn elfde competitietreffer.

Derde winst op rij voor Vitesse

Vitesse heeft zaterdag voor de derde keer op een rij een thuiswedstrijd in de eredivisie gewonnen. In Gelredome werd het 2-1 tegen FC Utrecht, dat geen van de vijf voorgaande competitieduels had verloren.

Na een klein uur opende Bryan Linssen, na een fraaie combinatie met Roy Beerens, de score voor Vitesse met een bekeken schuiver. Beerens legde de bal terug met een hakbal. Voor Linssen, die vorig seizoen goed was voor vijftien doelpunten, was het zijn eerste goal sinds 728 minuten. Opmerkelijk genoeg trof Linssen nog doel met zijn eerste schot van het seizoen. Met zijn laatste dertig schoten wist hij het net niet te vinden.

Halverwege de tweede helft schoot Real Madrid-huurling Martin Ødegaard raak uit een vrije trap. Voor de Noor was het zijn eerste goal voor Vitesse. Cyriel Dessers maakte er 2-1 van (hij veranderde een schot van Lukas Görtler met het hoofd van richting), maar ondanks aardige mogelijkheden kwam de ploeg van Dick Advocaat in Arnhem niet tot de gelijkmaker.

De afgelopen weken had Vitesse al thuis gewonnen van Heracles Almelo (4-0) en Fortuna Sittard (2-1). FC Utrecht was sinds de aanstelling van Advocaat bezig aan een goede reeks. De laatste nederlaag dateerde van 23 september, toen Feyenoord in De Kuip met 1-0 net te sterk was. (ANP)

Overige uitslagen eredivisie zaterdag:
VVV-Venlo - Fortuna Sittard: 3 - 2
Emmen - NAC: 2 - 0