‘Politie regisseerde training terreurgroep in Limburgs vakantiehuisje’

Volgens RTL Nieuws kregen vier van de zeven terreurverdachten die in september werden opgepakt onder meer wapentraining in een vakantiehuisje in Weert.

Nadat de vier terreurverdachten in Weert hadden getraind en vervolgens waren opgepakt, deed de politie op verschillende plekken in Nederland huiszoekingen.
Nadat de vier terreurverdachten in Weert hadden getraind en vervolgens waren opgepakt, deed de politie op verschillende plekken in Nederland huiszoekingen. Foto Robin Utrecht/EPA

De jihadistische terreurgroep die in september werd opgerold, trainde kort voor de aanhoudingen met politieinfiltranten in een vakantiepark in Limburg. Daarbij kregen vier van de zeven verdachten wapeninstructies en pasten ze bomvesten, meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek en anonieme bronnen.

Lees ook: Undercover een valstrik leggen: ze trappen er niet altijd in

Eerder was al bekend dat het netwerk met de inzet van politieinfiltranten was opgerold, maar uit het onderzoek van RTL Nieuws komen meer details naar voren over de actie. De training vond plaats op 27 september in een huisje van het vakantiepark Weerterbergen, in Weert. Naast de vier verdachten waren twee undercoveragenten aanwezig, die de training verzorgden. Van tevoren was in het huisje afluisterapperatuur aangebracht, schrijft RTL Nieuws.

De verdachten kregen handvuurwapens en instructies hoe ze deze moesten gebruiken. Er zou niet daadwerkelijk zijn geschoten en de wapens waren onklaar gemaakt. Ook waren er twee onklaar gemaakte kalasjnikovs in het huisje waarvoor de mannen uitleg kregen. De bomvesten die ze pasten, waren volgens de anonieme bronnen leeg.

Pride Amsterdam mogelijk doelwit

Toen de mannen dezelfde dag het vakantiepark met een busje en de onklaar gemaakte wapens verlieten, werden ze overmeesterd door een antiterreurteam. De andere drie verdachten werden opgepakt in Arnhem. Ook deed de politie huiszoekingen in woningen in Arnhem, Huissen, Rotterdam en Vlaardingen. Het OM meldde eerder al dat de groep vermoedelijk van plan was om met kalasjnikovs en bomvesten een aanslag te plegen op een evenement. Verder zouden ze een autobom tot ontploffing hebben willen brengen.

Lees ook: AIVD: ruim 500 aanhangers gewapende jihad in Nederland

De terreurgoep zou ook gekeken hebben naar de Pride Amsterdam als mogelijk doelwit, meldde RTL Nieuws eerder op zaterdag. Dat plan zou volgens hoofdverdachte Hardi N. niet zijn uitgevoerd omdat ze niet over de nodige wapens beschikten.