Pathé voor 19 miljoen euro opgelicht met nepmails

Misdadigers die zich voordeden als het Franse hoofdkantoor stuurden de Nederlandse directie verzoeken om geld over te maken voor een overname.

Logo van bioscoopketen Pathé.
Logo van bioscoopketen Pathé. Foto Remko de Waal / ANP

Pathé is voor zeker 19,2 miljoen euro opgelicht door criminelen die zich voordeden als de directie van het Franse hoofdkantoor van de bioscoopketen. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd vonnis in een rechtszaak over de fraude. De vorm van oplichting wordt ook wel ceo-fraude genoemd.

De misdadigers stuurden mails naar de tweekoppige Nederlandse Pathé-directie met een verzoek om geld over te maken. De afzenders zeiden dat het geld nodig was voor een overname in Dubai - en dat de directie hier niets over moet loslaten, omdat dit de aandacht van potentiële concurrenten zou trekken. Het geld zou na de overname worden teruggestort.

Ontdekking

Toen op een gegeven moment te weinig geld overbleef om over te maken, nam de Nederlandse directie contact op met het Franse hoofdkantoor - maar dan het echte. Daar bleek niemand op de hoogte te zijn van betaalverzoeken, waarop duidelijk werd dat de Nederlanders het slachtoffer waren geworden van ceo-fraude.

Toen de zaak aan het licht kwam, werden beide topfunctionarissen op non-actief gezet en vervolgens ontslagen. De financieel directeur vocht zijn ontslag aan bij de Amsterdamse kantonrechter, die oordeelde dat de man tot 1 december moet worden doorbetaald omdat de fraudeurs geraffineerd te werk gingen. Daardoor kon het tweetal om de tuin geleid worden. De uitspraak in de zaak zorgde ervoor dat de miljoenenfraude in de openbaarheid kwam.