Recensie

Recensie

Orson Welles’ onvoltooide eindelijk voltooid

The Other Side of the Wind van Orson Welles is eindelijk te zien. De film, gedraaid in de jaren 70, is dankzij 6 miljoen dollar van streamingdienst Netflix afgemonteerd. De film gaat over een oudere, legendarische regisseur in Hollywood. Die werkt aan een experimentele film die hem aansluiting moet laten vinden bij de moderne tijd. Maar hij heeft moeite om de film gefinancierd te krijgen. De overeenkomsten met Welles’ eigen positie als filmmaker in de jaren 70 liggen voor het oprapen. Met de film wilde Welles naar eigen zeggen de aanval openen op de mythe van de machoman. Ondanks alle kluchtige nonsens krijgt de film gaandeweg onvermoede tragische waardigheid.

Film: tragikomedie
The Other Side of the Wind. Regie: Orson Welles. Te zien op Netflix.

●●●●