Minister Schouten: nieuwe lijst risicohonden en registratie bijtincidenten

Met de registratie wil de minister de risico’s van bepaalde honden in kaart brengen en waar nodig een fokverbod opleggen.

Minister Schouten wil met een nieuw registratiesysteem bijtincidenten met honden in kaart brengen.
Minister Schouten wil met een nieuw registratiesysteem bijtincidenten met honden in kaart brengen. Foto ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) werkt aan een nieuwe lijst met zogeheten hoogrisicohonden en een registratiesysteem voor bijtincidenten. Daarmee moet duidelijker worden wat de oorzaak is van bepaalde incidenten en of voor individuele dieren een fokverbod moet gelden. Dat schrijft minister Schouten in een Kamerbrief van vrijdag.

De lijst met risicohonden wordt eind 2018 gepresenteerd, in 2019 beginnen gemeenten en de politie met de eerste testrondes voor de registratie van bijtincidenten. De minister wil “goed inzicht verkrijgen in welke hondenrassen en typen bijtincidenten veroorzaken”. De plannen vallen binnen een bredere aanpak van potentieel gevaarlijke honden.

De nieuwe lijst met hoogrisicohonden moet gaan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen. “De lijst zal gebaseerd zijn op genetische (fysieke en mentale) karakteristieken die maken dat het ene soort of het type hond sneller risicovol gedrag vertoont dan het andere soort of type”, schrijft de minister.

Castratie- of sterilisatieplicht

Naast een fokverbod wil Schouten kijken of een castratie- of sterilisatieplicht opgelegd kan worden, zoals de Raad voor Dierenaangelegenheden eerder adviseerde.

Lees ook: De ene ‘vechthond’ is de andere niet

Voormalig staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) stelde in 2017 al een lijst op met 21 “agressieve hondenrassen”. Eigenaren van deze honden moeten verplicht op cursus zodat ze leren omgaan met de risico’s van dergelijke dieren. Op de lijst stonden onder andere alle kruisingen met pitbulls en de Amerikaanse Staffordshire terrier.