Keystone XL

Rechter blokkeert aanleg van omstreden oliepijplijn in de VS

De aanleg van de omstreden Amerikaanse oliepijpleiding Keystone XL is voorlopig geblokkeerd. Donderdagavond bepaalde een rechter in Montana dat meer onderzoek nodig is naar de milieuimpact van het project, melden internationale persbureaus. De leiding moet ruwe olie uit Canadese teerzandvelden naar het zuiden van de VS brengen. Sinds de plannen in 2008 bekend werden, stuit de 1.900 km lange Keystone Pipeline op verzet van natuurbeschermers en de belangenbehartigers van Amerikaanse Indianen. President Trump gaf zijn fiat voor de Keystone XL is. Activisten die de zaak in Montana aanspanden, zien de uitspraak als een overwinning. President Trump reageerde vrijdag echter boos: „Dit is een politieke beslissing van de rechter. Het is een schande”, aldus Trump. (NRC)