Kabinet wil lagere vergoeding zorgverleners zonder contract

Het kabinet wil met het voorstel zorgaanbieders en -verzekeraars onder druk zetten om meer contracten af te sluiten.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) op het Binnenhof.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) op het Binnenhof. Foto Bart Maat / ANP

Het kabinet wil dat er lagere vergoedingen worden uitgekeerd aan zorgverleners die zonder contract werken. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag in een brief aan de Kamer. De coalitie wil zo zorgaanbieders en -verzekeraars onder druk zetten om meer contracten af te sluiten.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Goede, betaalbare en toegankelijke zorg vraagt om goede afspraken tussen verzekeraars en aanbieders. Die afspraken worden in de regel vastgelegd in contracten. Lees hier hoe we willen stimuleren dat er meer contracten worden afgesloten 👉 https://t.co/cu8YEZwF0O

Het plan hoeft slechts te worden uitgevoerd als het aandeel niet-gecontracteerde zorg na deze waarschuwing nog steeds niet daalt, stelt de minister. Op dit moment krijgen artsen, verpleegkundigen en zorginstellingen die zonder prijsafspraken werken nog minimaal driekwart van de gemiddelde rekening vergoed.

Het kabinet wil dat ongecontracteerd zorg verlenen minder moet gaan lonen. De Jonge denkt met dit voorstel geld te kunnen besparen, met name in wijkverpleging en de psychische gezondheidszorg (waar het aandeel zorg zonder contract jaarlijks met 6 procent stijgt), omdat op plekken waar contracten ontbreken doorgaans hogere kosten worden gemaakt.

Het plan is een afgezwakte versie van een voorstel uit 2014 dat toenmalig minister Edith Schippers deed. Zij stelde voor de vergoeding voor ongecontracteerde zorg helemaal te schrappen, maar kreeg hiervoor geen steun in de senaat. Daar zagen politici het als een aanval op de ‘vrije artsenkeuze’.