‘In het hoogseizoen mijd ik de supermarkt’

Imme (1 jaar en 7 maanden) trekt de neusspray en lenzenvloeistof uit het schap, als haar vader een gesprek probeert te voeren in de Jumbo op Ameland. En dat doet Frank Kiewiet (30) vaak. Net nog, kwam hij zijn neef tegen, met zijn even oude dochtertje. „Je groet iedereen.”

Gaat dat goed, winkelen met z’n tweeën?

„Als we binnenkomen is het eerst een strijd of ze in een autootje gaat of een eigen winkelwagentje wil. Daarna kan ze zich goed vermaken. Ik moet haar regelmatig gaan zoeken. Dan is ze weer eens weggereden en rijdt ze alles aan.”

Wat had er niet in het mandje gelegen als Imme er niet bij was?

„Grapefruit. Ze eet nu even heel slecht, dus we proberen haar van alles te laten eten. Nu vindt ze grapefruit heel lekker. En vissticks. Soms draadjesvlees. Maar dat is intensief om te maken: dan moet je de hele tijd thuis zijn.”

Is je partner ook van Ameland?

„Nee, we hebben elkaar wel hier ontmoet. Na mijn studie in Arnhem ben ik weer hier gaan wonen.”

Waarom?

„Als het hier stil is dan is het echt stil. Als het donker is, écht donker. En ik surf graag op de golven. Nu is het voor mij vijf minuten naar het strand.”

Ameland is niet altijd rustig.

„Nee, in het hoogseizoen mijd ik de supermarkt op zaterdag. Dan is het net alsof je in de Albert Heijn staat in het centrum van Den Haag. Alsof iedereen direct van de boot boodschappen wil doen.”